Eten en drinken in Andalusië is een belangrijk deel van de cultuur. 

Veel is niet duidelijk of zelfs geheel onbekend in de Benelux.

Vandaar dat we hier middels onderstaande verhalen een en ander willen toelichten

Olijfolie uit Spanje

Olijfolie uit Spanje

Als U in de winkel of op het web kijkt ontdekt U iedere dag meer verschillende soorten olijfolie.

Er worden termen gebruikt als intens, virgin, extra vierge, suave, zacht , light en zo verder. Hoe zit dat nu ?

Olijfolie op de Wereld Markt

Olijfolie op de Wereld Markt

Andalucia is binnen Spanje de Allergrootste producent van Olijfolie, in totaal komt ongeveer 80 % van de Spaanse productie uit het zuiden van Spanje.

EN Spanje is de allergrootste olijfolie producent van de wereld. Hoofdzakelijk Andalusische olie dus.

Olijfolie en vroeger

Olijfolie en vroeger

Olijfolie in het verleden

Vroeger.... werd de olijfolie nog geperst. Hoe ging dat in zijn werk ? Allereerst, de naam voor die perserij in het Spaans is Almazara, een woord dat ook alweer afkomstig is van de Moorse tijd. Het betekent “plek waar men perst”.

Olijfolie vandaag de dag

Olijfolie vandaag de dag

In een eerder artikel hebben we laten zien hoe men vroeger de olijven perste om zo de olie te winnen.

Door de verbeterde technieken en grotere vraag is door de jaren heen de olijfolie branche ook niet stil blijven staan.

Niet elke Iberico ham is 100% Iberico

Niet elke Iberico ham is 100% Iberico

Niet elke Iberico ham is een 100% Spaanse Iberico ham......

Voor de meeste consumenten is elke Spaanse ham een Iberico ham.

Miel de Caña , suiker riet stroop uit Andalucia

Miel de Caña , suiker riet stroop uit Andalucia

Miel de Caña betekent letterlijk honing van suikerriet.

Nu is wel duidelijk dat rietsuiker geen honing heeft, dus de vraag komt al snel waarom dit Miel ( honing ) heet.

Membrillo met kweepeer

Membrillo met kweepeer

Membrillo is een fruitsoort die zijn origine heeft in de Kaspische zee.

De naam ontleent hij aan de stad Cydon welke zich in Griekenland bevind. Echter in de tijd van Babylon bestond dit fruit al. Voor de grieken was dit het symbool van vruchtbaarheid en de liefde.

Logo's en keurmerken in Andalusie

Logo's en keurmerken in Andalusie

In Spanje en dus ook Andalusië zijn er vele keurmerken en logo’s op de producten

Net zoals in de Benelux zijn er zoveel van dat bijna niemand meer weet waar ze voor dienen en of het wel wat uitmaakt of een product het specifieke logo heeft.

kwaliteitsverschil in Mojama

kwaliteitsverschil in Mojama

De verschillende kwaliteiten van Mojama.

Mojama is een heel oud product dat men al sinds mensenheugenis maakt in zuid Spanje. Dat er echter veel kwaliteits-verschil is zal niemand weten. Net als met de Spaanse ham is er dus ook bij de Gedroogde tonijn een verschil.

Is goede Olijfolie Groen ?

Is goede Olijfolie Groen ?

Goede Olijfolie moet groen zijn....... zeggen velen... Nee hoor.

De kwaliteit van een olijfolie wordt niet bepaald door de kleur.

Houdbaarheidsdatum in Spanje

Houdbaarheidsdatums op Spaanse producten

In Spanje gebruikt men verschillende benamingen voor het aangeven van de Houdbaarheidsdatum van een Spaans product

Hoe snij ik Spaanse Ham

Hoe snij ik Spaanse Ham

In de meeste restaurants, bars en zelfs bij de mensen thuis heeft snijdt men de plakjes ham naar behoefte. Echter hoe doe je dat ?.

Het snijden van de Iberico Ham is een vak op zich, er bestaan zelfs nationale wedstrijden op dit gebied.

Hoe maakt men koffie in Spanje

Hoe maakt men koffie in Spanje

In Spanje is net als in Italië de meest gebruikte methode om thuis koffie te zetten het bekende schroefpotje.

Van dit kleine handige apparaat word in Nederland en België aangenomen dat dit enkel in Italië wordt gebruikt, echter ook in de Spaanse huishoudens is dit een standaard voorwerp in elke keuken.

Hoe bak ik een ei in olijfolie

Hoe bak ik een ei in olijfolie

Als men een ei bakt in olijfolie spat het behoorlijk veel. Hiervoor is een truc.

Voeg een snufje zout toe aan de olijfolie voordat het ei aan toegevoegd wordt.

Gearomatiseerde Olijfolie

Gearomatiseerde Olijfolie

Er wordt veel gearomatiseerde olijfolie verkocht, maar waarom kopen als je deze olijfolie ook makkelijk zelf thuis kunt maken ?.

Het enige dat men nodig heeft is een goede olijfolie en de juiste ingrediënten.