zoutwinning in Isla Cristina

Salinas del Aleman

Net buiten Isla Cristina is er een zoutwinning op ouderwetse wijze

Deze zoutwinning is gestart in de jaren 50 door een Duitser die op zoek was naar zout voor gebruik in cosmetica. Dit was er hier nergens te krijgen dus begon hij de winning van het zout van het zeewater. Aangezien toen er nauwelijks buitenlanders waren had men natuurlijk moeite met zijn vreemde naam en werd het dus al snel Juanito el Aleman, Juan de duitser ook al heette hij Hans... 

Enfin , jaren later was Juan .... Hans er niet meer en had een van zijn medewerkers het overgenomen echter de jarenlange arbeid loonde niet en hij kon er nauwelijks van rondkomen. Jaren later nam een dochter deze zoutwinning over en in plaats van deze te verkopen besloot zij hier mee verder te gaan. De jaren gingen voorbij zonder dat er genoeg geld verdient werd tot op een dag een Franse tourist kwam die zag dat ze het flor de sal ( de eerste toplaag ) stuk sloegen om zo dikkere zout vlokken te krijgen. Deze Fransman was een beetje geschokt want in Frankrijk betaalde men toen veel geld voor die Flor de Sal en was het een gevraagd product in de keuken. Hij wist dit over te brengen aan de eigenaresse en toen zij het verhaal begreep besloot ze om dan ook Flor de Sal te gaan maken. Met succes want zo wist men te overleven en er een paar euro aan te verdienen. Sindsdien maakt men op ambachtelijke wijze diverse soorten zout met elke zijn kwaliteiten. Alles is handwerk , de enige machine is de auto die men gebruikt om het zout te vervoeren. Voor de rest is alles handwerk en maakt men gebruik van de getijden en is zo één van de 2 puur natuurlijke zee zoutwinningen in Spanje.  

Daarnaast kun je hier ook in een zwembad dobberen met een hoog zoutgehalte dat je drijft en waarvan men zegt dat het heel goed is voor de gezondheid. Tevens hebben ze ook "modderbaden" waarvan ook allerhande gezondheidsvoordelen toegeeigend worden. De zoutwinning is natuurlijk ook te bezoeken. Alles absoluut de moeite waard om te beleven.

Het is te vinden vlak voor binnenrijden van Isla Cristina , Carretera A-5150, Pozo del Camino, Km 4, 21410

 

Ook interessant