Andalusië is zo divers dat er veel te beleven valt en te zien.

Voor ieder dus wel wat ;-) 

Granada stad

De provincie Granada

De huidige provincie van Granada bestaat pas sinds 1833 toen deze provincie officieel werd opgericht.

Het gebied heeft echter een zeer grote en lange historie. Hiervan is toch wel de allerbelangrijkste de tijd van het nazari koninkrijk. Ontstaan in 1238 toen Ibn al-Ahmar,  Ibn Hud versloeg. Er ontstond toen een koninkrijk dat meer dan het gehele huidige gebied Granada besloeg. Van de Sierra Nevada tot helemaal aan Gibraltar en tot aan Almeria hoorde alles bij dit nieuwe koninkrijk. Dit rijk zou tot grote glorie komen gedurende de 250 jaar dat het bestaan heeft met als hoogtepunt het Alhambra in de stad Granada

malaga provincie

De provincie Malaga

De meest bezochte provincie in Andalusië is Malaga

Dit heeft een reden. Het allereerste hotel werd hier namelijk al geopend in 1927 in Torremolinos om precies te zijn. Vervolgens kwamen ook nog eens allerlei beroemdheden hier en toen in de jaren 60 de "boom" van tourisme werd ingezet was dit natuurlijk DE place to be.

Via pecuaria bij Ronda

Via pecuaria bij Ronda

Op een paar kilometer buiten de Zuid Spaanse stad Ronda loopt een oude weg

Deze weg heet de via pecuaria wat een oude weg is die vroeger dus gebruikt werd om vee te verplaatsen maar in principe dus gewoon een verbindingsweg was tussen de bekende A en B.... In dit geval tussen Ronda en Estepona , een route dat heden ten dage met de auto ongeveer 67 kilometer is.

zoutwinning in Isla Cristina

Salinas del Aleman

Net buiten Isla Cristina is er een zoutwinning op ouderwetse wijze

Deze zoutwinning is gestart in de jaren 50 door een Duitser die op zoek was naar zout voor gebruik in cosmetica. Dit was er hier nergens te krijgen dus begon hij de winning van het zout van het zeewater. Aangezien toen er nauwelijks buitenlanders waren had men natuurlijk moeite met zijn vreemde naam en werd het dus al snel Juanito el Aleman, Juan de duitser ook al heette hij Hans... 

poort van de wind

Puerto del Viento bij Ronda

Op een paar kilometer van Ronda ligt de "poort van de wind"

Dit is het punt waar de vlakte bij Ronda omlaag gaat naar de kust en vanwege die ligging waait het hier vaker en vandaar dus de naam, Poort van de wind ... 

De provincie Almeria

De provincie Almeria

De provincie Almeria is de meest oostelijk gelegen provincie van Andalusië

Net zoals zoveel plekken in het zuiden van Spanje was ook hier al bewoning sinds de oude steentijd. Uit die begintijd heeft men in 1868 grotschilderingen gevonden in de grot "Cueva de los Letreros" waarvan één teken nu HET symbool van Almeria is geworden .

De provincie Huelva

De provincie Huelva

De meest westelijk gelegen provincie in Andalusië is Huelva 

Deze provincie grenst aan Portugal met de hoofdstad Huelva en is vaak toch wel de minst bezochte van alle in Andalusië. Op zich te begrijpen aangezien de afstand van de bekende luchthavens zoals Malaga zeer zeker ver weg is.

de streek Axarquía

de streek Axarquía

De streek genaamd La Axarquía ligt ten Oosten van Malaga in Andalusie.

Begint zo ongeveer vanaf Rincon de la victoria en gaat tot net voorbij het bekende Nerja. Ten Noorden gaat het richting Granada , tot aan Alfarnate.

taal verschil in Spanje en Andalusie

Cursus Andalusisch spreken en verstaan

Het Andalu ( dat wat men spreekt in Andalucia ) is geen taal maar ook geen dialect, echter het is een variatie op de Spaanse taal.

Zijn karakteristiek krijgt hij van de diverse typische fonetische uitspraken die weer per regio kunnen verschillen. Niet alleen is er verschil in de uitspraak maar ook de wijze waarop men spreekt.

De provincie Cadiz

De provincie Cadiz

De meest zuidelijke provincie in Andalusië is Cadiz

Door zijn ligging aan zowel de Atlantische oceaan als ook aan de middellandse zee was deze plek zeer interessant om te wonen. Toen lag men natuurlijk niet op het strand te zonnen maar was het natuurlijk een voedselbron en had men al vroeg contact met andere volkeren.  Zo vond men al in de buurt van El Puerto de Santa Maria resten van de eerste mensen van wel 10.000 jaar geleden.  Maar "het feestje" begon pas echt met de komst van de Fenicïers zo rond de 9e eeuw voor christus.

De koper route in Andalusië

De koper route in Andalusië

In de herfst is Andalucia ook zeer de moeite waard om te bezoeken.

Het gebied in de regio van Ronda genaamd la Serrania de Ronda verandert dan in een koper kleur... Dit gebied bevat zeer veel kastanje bomen en in de herfsttijd verandert de kleur dus in een mooie koperachtige kleur wat zeer mooie beelden geeft.

Het stuwmeer van Beznar in Granada

Stuwmeer van Beznar bij Granada

Het stuwmeer van Beznar in de provincie Granada is belangrijk voor de regio


Dit stuwmeer is men mee begonnen in 1977 en was pas klaar in 1985. Zijn capaciteit omvat maar liefst 170 hectare land met een maximum van 54.000.000 m3 water. Water is overal op de wereld van belang maar in een warm land zoals Spanje is men vooral in de zomer afhankelijk van dit soort stuwmeren.

snelheidscontrole

snelheidscontrole

Ook in Andalusië controleert men op snelheid op de wegen

Spanje is niet anders dan de rest van de wereld. Ook daar rijden mensen te hard en is het nodig om snelheidscontroles uit te voeren. Net als hier in het Noorden staan er her en der langs de weg camera's opgesteld en zijn er ook mobiele controles.  Een geoefend rijder lukt dat nog vrij goed om deze op tijd te spotten maar er zijn er sommige die zijn niet te spotten..