voor/na en bijgerechten
Heerlijke recepten van Spaanse voor na en bij gerechten
zwarte knoflook pudding

Zwarte knoflook "pudding" . De vorm op de foto is afgekeken van de flan.
Flan is in Spanje en natuurlijk daarmee in Andalusië een pudding, maar word bijna altijd in de vorm gemaakt als op de foto.
Ingrediënten :
Spinazie creme met groenten

Spinazie is een bekend product en dit is ook zo in de Spaanse keuken.
Zoals altijd is het iedere dag weer een uitdaging wat vandaag weer op tafel te zetten zonder in herhaling te vallen. Natuurlijk als je bezoek krijgt wil men vaak extra moeite doen om eens eens wat anders op tafel te zetten. Dit recept is daarvoor perfect, het is namelijk anders dan meest bekende recepten en hiermee zet je wat lekkers en bijzonders op tafel met dit bekende product. Tevens is het niet al te moeilijk te maken. Gebruik zoveel mogelijk verse producten om een zo goed mogelijk smaakvol resultaat te krijgen.
Ingrediënten voor 4 personen:
miel de caña met rijstepap

Miel de caña is een oud product uit Andalusie dat nog maar op een plek in Spanje gemaakt word
Ofschoon de naam spreekt van honing ( miel ) is het dat niet. Het is een rietsuikermelasse die al i de geschriften in het jaar 500 opduikt in de Arabische wereld waar men spreekt van zo zoet als honing zonder bijen.
Rosquillas met kaas en sinaasappel

Rosquillas met kaas en sinaasappel
Rosquillas is een “typisch” Spaans zoet. Deze vinden hun oorsprong tot zeker in de Arabische keuken in Spanje in de X eeuw. Die zelfde Arabieren hebben het vermoedelijk al eerder gemaakt. Misschien ook wel weer gezien bij de Romeinen want ook daar zijn geschriften gevonden waar men van soortgelijke recepten spreekt. Toen was het speciaal voor de Semana Santa ( de week voor Pasen ) , vandaag de dag zie je ze het hele jaar door in heel Spanje maar speciaal met de kerstdagen gaan vele oma’s aan de slag om tig varianten te maken voor de feestdagen.
Mandarijnencake met chocolade

Mandarijnencake met chocolade . Heerlijke cake gemaakt van Spaanse mandarijnen overdekt met een laagje chocolade
Ingrediënten voor 1 cake :
200 gram bloem
200 gram suiker
1 zakje gist ( poeder )
100 ml olijfolie virgin extra
Kikkererwten en venkel

Kikkererwten , Venkel en Sinaasappel , vaak gebruikte producten in Andalucia. Deze drie passen mooi in het volgende recept.
Ingrediënten :
300 gram kikkererwten
1 grote venkel
Peper
Chilipeper
2 stuks sinaasappels
Olijfolie virgin extra
Zout
erwten met serrano ham

eenvoudig recept met erwten en serrano ham
Dit is een super eenvoudig recept : Snel te maken en gewoonweg lekker
Ingrediënten : ( per persoon )
100 gram erwten
100 gram serrano ham
olijfolie virgin extra
1 teen knoflook
1 ui
Tomatensoep Cadiz stijl

Tomatensoep is een bekend gerecht met tig varianten, zo heeft men ook in Cadiz een versie
Deze soep is makkelijk te maken en overheerlijk
Ingrediënten voor 4 personen :
500 gram tomaten
2 teentjes knoflook
1 groene paprika
1 rode paprika
150 gram witbrood ( oud van gisteren... )
1 takje munt
1 liter water
Olijfolie virgin extra
zout ( het bekende snufje :- ) )
kikkererwten groentemengsel

kikkererwten groente mengsel, een eenvoudig maar heerlijk recept
Ingrediënten voor 3 personen :
125 gram kikkererwten
olijfolie virgin extra
zout
2 dadels ( verse van de groenteboer geen supermarkt ! )
peper
zout
5 Champions of shii take
halve rode en halve groene paprika
1 kleine ui
Erwten malaga stijl

Erwten zijn bij iedereen bekend, echter dit recept is minder bekend al was het maar dat het uit de regio Malaga stamt dank zijn typische andere ingrediënten zoals amandel en knoflook.
Ingrediënten :
150 gram erwten
2 tentjes knoflook
20 amandelen
1 snee brood
Olijfolie virgin extra
1 Ei
Zout
Glas wijn , Glas water
kikkererwten met panceta

Kikkererwten met panceta, verrassend lekker recept
Eenvoudig en snel te bereiden , heerlijk van smaak en voedzaam
ingrediënten voor 3 personen :
125 gram kikkererwten
1 ui
2 plakken panceta / ontbijtspek van ongeveer een halve centimeter dik
olijfolie virgin extra
peper
zout
Patatas Rebozadas

Patatas Rebozadas is weer eens wat anders dan een gewone aardappel
Rebozar is het Spaans woord voor paneren , iets wat we met aardappel niet echt kennen. Dus waarom niet ;-) . Onderstaand recept laat een variant zien hoe het kan.
Ingrediënten :
Aardappel
Olijfolie virgin extra
knoflookpoeder
peterselie / Provençaalse / chilipeper ( optie )
paneermeel
meel
ei
Spaanse saus van ñora pepers

Spaanse saus van ñora pepers is een heerlijke saus
Ñora peper word veel gebruikt in de Spaanse keuken. Er bestaan vele soorten saus gemaakt met de heerlijke ñora peper. Deze variant is een eenvoudige saus die zeer snel klaar is.
Ingrediënten :
3 gedroogde ñora pepers
1 teentje verse knoflook
Olijfolie virgin extra
25 stuks hazelnoten
saus van PX wijn

Saus van px wijn is een heerlijke saus voor bij vlees
Deze saus is een makkie om te maken met een maximaal resultaat.
Ingrediënten :
300 ml Spaanse wijn van PX. bv Malaga Guardia Pajarete
Rozijnen ( het liefst van moscatel , anderen zijn ook mogelijk )
Olijfolie
Zout
Ui
Muntsoep op zijn andalusisch

Muntsoep is een oud gerecht dat men ook in Andalusië maakt
Munt is volop aanwezig in Andalucia en behalve dat deze plant zeer aromatisch is is hij ook gezond. Dus waarom geen soepje van maken dacht iemand ooit... We geven hem / haar geen ongelijk want het is een lekker recept
Het bereiden ervan is eenvoudig.
Ingrediënten :
Men gebruikt 750 ml water. een snufje zout, 4 stengeltjes verse munt en 2 a 3 sneetjes oud brood en een 1/2 handvol Fideos.