Gazpacho Andalucia

Gazpacho Andalucia

Gazpacho is een Spaanse koude soep heeft zijn origine in Andalusië 


Deze wordt gemaakt met fruit- en tuinbouwproducten die gedurende de zomer beschikbaar zijn.

Ingrediënten (voor 4 personen): 

6 á 7 grote tomaten

2 groene paprika's

1 rode paprika

1 komkommer

1 teentje knoflook

Zout, olijfolie (extra virgen) en azijn

gazpacho 13 1

Behalve de bovenstaande ingrediënten wordt door sommigen, bij voorkeur, hieraan een beetje ui en oud brood toegevoegd. (Hiervoor wordt het ouderwetse dikke brood gebruikt ).

Als u de gazpacho enkele dagen wil bewaren (uiteraard in koelkast), moet u geen brood of uien aan toevoegen. Deze twee producten zorgen ervoor dat de gazpacho binnen enkele uren gaat fermenteren.

Voor de garnering: ui, komkommer en brood.

Bereiding:

De wijze waarop de tomaten verwerkt worden, is erg belangrijk; daarom besteden wij er extra aandacht aan:

1.- Blancheer en ontvel de tomaten.-

Voordat u begint moet u kruislinks een snee in de tomaat aanbrengen, zoals de foto laat zien.

Dompel de tomaten gedurende 1 minuut in kokend water. Vervolgens haalt u ze eruit en dompelt u ze meteen in koud water. Zo kunt u het vel gemakkelijk verwijderen.

Ook kunnen de tomaten met vel en al vermalen worden, om vervolgens door een zeef halen.

gazpacho 12 1

gazpacho 11 1

2.- Ontdoe de paprika van de steel en zaadjes, pel de knoflook en snij de punten van de komkommer af.

Snij alles in kleine stukjes en doe alles in een mixer / blender.

gazpacho 10 1

gazpacho 09 1

3.- Voeg zout en azijn toe. Pas op met het zout !!

Omdat sommige mensen niet van azijn houden, kun u deze beter later toevoegen.

4.- Mix alles goed door, totdat u een dikke en homogene massa heeft gekregen. Daarna voegt u 30 cl. Olijfolie extra virgen toe.

gazpacho 06 1 

5.- Vlak voordat u de soep opdient, voegt u 2 liter zeer koud water toe. De onverdunde soep die u niet wil gebruiken, kunt u enkele dagen bewaren in de koelkast. Ook dan voegt u, vlak voor het serveren, het koude water er aan toe.

6.- Als laatste, tegelijkertijd met de gazpacho, zet u drie bordjes op tafel met in stukjes gesneden ui, komkommer en brood.

gazpacho 01 1

De gazpacho is niet alleen smaakvol en voedzaam; het is ook zeer gezond, omdat het rijk is aan vitaminen. Als u GEEN of weinig zout hebt toegevoegd, heeft deze gazpacho tevens een reinigend effect op het lichaam. (Het werkt vocht afdrijvend ).

Ook interessant