Gazpacho is een Spaanse koude soep heeft zijn origine in Andalusië
Deze wordt gemaakt met fruit- en tuinbouwproducten die gedurende de zomer beschikbaar zijn.
Ingrediënten (voor 4 personen):
6 á 7 grote tomaten
2 groene paprika's
1 rode paprika
1 komkommer
1 teentje knoflook
Zout, olijfolie (extra virgen) en azijn
Behalve de bovenstaande ingrediënten wordt door sommigen, bij voorkeur, hieraan een beetje ui en oud brood toegevoegd. (Hiervoor wordt het ouderwetse dikke brood gebruikt ).
Als u de gazpacho enkele dagen wil bewaren (uiteraard in koelkast), moet u geen brood of uien aan toevoegen. Deze twee producten zorgen ervoor dat de gazpacho binnen enkele uren gaat fermenteren.
Voor de garnering: ui, komkommer en brood.
Bereiding:
De wijze waarop de tomaten verwerkt worden, is erg belangrijk; daarom besteden wij er extra aandacht aan:
1.- Blancheer en ontvel de tomaten.-
Voordat u begint moet u kruislinks een snee in de tomaat aanbrengen, zoals de foto laat zien.
Dompel de tomaten gedurende 1 minuut in kokend water. Vervolgens haalt u ze eruit en dompelt u ze meteen in koud water. Zo kunt u het vel gemakkelijk verwijderen.
Ook kunnen de tomaten met vel en al vermalen worden, om vervolgens door een zeef halen.
2.- Ontdoe de paprika van de steel en zaadjes, pel de knoflook en snij de punten van de komkommer af.
Snij alles in kleine stukjes en doe alles in een mixer / blender.
3.- Voeg zout en azijn toe. Pas op met het zout !!
Omdat sommige mensen niet van azijn houden, kun u deze beter later toevoegen.
4.- Mix alles goed door, totdat u een dikke en homogene massa heeft gekregen. Daarna voegt u 30 cl. Olijfolie extra virgen toe.
5.- Vlak voordat u de soep opdient, voegt u 2 liter zeer koud water toe. De onverdunde soep die u niet wil gebruiken, kunt u enkele dagen bewaren in de koelkast. Ook dan voegt u, vlak voor het serveren, het koude water er aan toe.
6.- Als laatste, tegelijkertijd met de gazpacho, zet u drie bordjes op tafel met in stukjes gesneden ui, komkommer en brood.
De gazpacho is niet alleen smaakvol en voedzaam; het is ook zeer gezond, omdat het rijk is aan vitaminen. Als u GEEN of weinig zout hebt toegevoegd, heeft deze gazpacho tevens een reinigend effect op het lichaam. (Het werkt vocht afdrijvend ).