Eten en drinken in Andalusië is een belangrijk deel van de cultuur. Veel is niet duidelijk of zelfs geheel onbekend in de Benelux.

Vandaar dat we hier middels onderstaande verhalen een en ander willen toelichten

De Spaanse Pijnboompit

Spaanse Pijnboompit

De pijnboompit is een bekend iets echter dat er verschillende varianten bestaan is minder bekend. In Nederland , België en zo ongeveer overal anders in Europa ligt in de supermarkt hoofdzakelijk pijnboompitten afkomstig uit China of Pakistan.

De Spaanse pijnboompit ( Pinus pinea )  is bijna niet te krijgen omdat deze eenvoudig weg minder voorkomt en daardoor te duur is voor de supermarkten om een mooie winstmarge te pakken....

Laten we beginnen met hoe je de Spaanse herkent ten opzichte van de Chinese

Lees meer: De Spaanse Pijnboompit

Zout van San Vicente in Cadiz

Zout van San Vicente in Cadiz

San Vicente is sinds 1771 zout producent in het natuurpark Bahía de Cádiz.

Tevens momenteel de enige zout producent in San Fernando. Sinds die tijd is het hele bedrijf in handen van dezelfde familie. Men heeft dus al enkele eeuwen ervaring waardoor men top kwaliteit kan produceren. Het zout van San Vicente is minder "zout" dan het fabriekszout en vele malen gezonder dank de aanwezigheid van een goede hoeveelheid sporenelementen in het zout.

Lees meer: Zout van San Vicente in Cadiz

wat is een Amontillado wijn

wat is een Amontillado wijn

De amontillado wijn is een wijn waarvan men zegt in andalucia dat deze bij toeval is ontstaan.

In de 18e eeuw toen de sherry boeren uit Jerez poogden wijn na te maken uit de regio van Montilla , Cordoba. was het resultaat niet zoals men wilde maar men had een veel betere verfijndere wijn.

Lees meer: wat is een Amontillado wijn

Word Sherry in Jerez gemaakt?

Word Sherry in Jerez gemaakt?

Word de sherry enkel in Jerez gemaakt ? Ja , is dan het antwoord.

Sherry wordt gemaakt volgens een methode die Solera heet maar die wederom in geheel andalucia gebruikt word.....Maaaaar de naam Sherry is een beschermde naam die enkel de wijnen die binnen de driehoek ,Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria zijn gemaakt mogen gebruiken.

Lees meer: Word Sherry in Jerez gemaakt?

Vino de malaga ( malaga wijn )

Velen zijn het erover eens dat waarschijnlijk de wijnbouw werd geboren in Armenië en dat de wijnstokken snel door de landen rond de Middellandse Zee werden geplant. 

Daar zorgde het klimaat en de bodem voor haar snelle groei en bloei zorgde.

Lees meer: Vino de malaga ( malaga wijn )

Welke Koffie bestel ik in Andalucia ?

Welke Koffie bestel ik in Andalucia ?

In geheel Spanje en daarmee ook in Andalucia kent men vele vormen van Koffie drinken. 

Als U in een bar komt kunt U vaak kiezen uit : Solo , Largo ( ook wel cortado ), Semilargo, Mitad, Corto , Sombra, Nube, Descafeinado con Leche, Con Hielo en vaker nog enkele andere variaties hierop. Malaga is dan wel weer een gebied waar de variaties oneindig lijken te zijn.

Lees meer: Welke Koffie bestel ik in Andalucia ?

Versuikerde Honing

Versuikerde Honing

Soms krijgen we te horen dat onze Biologische Spaanse honing versuikerd.

En JA dat gebeurd ook vroeg of laat. Alle kwaliteits- honing doet dat. Afhankelijk van de soort honing gaat het bij de ene sneller dan bij de andere soort. Heeft deels te maken met de hoeveelheid druivensuiker in de honing.

Lees meer: Versuikerde Honing

Wat is Mojama

Wat is Mojama

Wat is Mojama ( gedroogde tonijn ) en hoe is de bereidingswijze van deze in Nederland onbekende delicatesse.

Mojama ( gedroogde tonijn ) is een Spaanse delicatesse die zijn oorsprong vind in de tijd van de Fenicische overheersing in Spanje.

Lees meer: Wat is Mojama

typisch zoet in Andalucia

typisch zoet in Andalucia

De Moorse invloeden in Andalucia zijn tot vandaag de dag nog te zien in het voedsel in Andalusië.

Zo zijn er meerdere zoetigheden die hun herkomst hebben uit deze Moorse tijd die nu nog steeds gemaakt worden op markten en braderieën in het zuiden van Spanje.

Lees meer: typisch zoet in Andalucia

Wat is Meloja

Meloja is een heel oud product dat heel soms in Andalusië nog te vinden is

Meloja is een heel oud recept. Het werd op vele plekken gemaakt en afhankelijk van de regio had het weer verscheidene namen. In andalucia is het bekend ( bij de oudere generatie ) onder de naam Meloja ( lees Melogga ).

Lees meer: Wat is Meloja

Spaanse Likeur Wijn uit Malaga met certificaat D.O. MALAGA

Spaanse Wijn met het certificaat D.O. MALAGA

Deze appellatie is één van de oudste van Spanje en heeft een grote historische bekendheid. Vooral de zoete Malaga-wijn heeft in de geschiedenis zijn sporen nagelaten.

Lees meer: Spaanse Likeur Wijn uit Malaga met certificaat D.O. MALAGA

Wat is een Pale Cream Wijn

Pale Cream is een wijn die gemaakt word op de “sherry” methode.

Deze methode noemt men Solera. Het solera systeem bestaat uit meerdere lagen op elkaar gestapelde vaten waar men de jongste wijn bovenin bewaard gedurende een tijd en steeds een derde van de inhoud verplaatst naar een daaronder gelegen laag vaten.

Lees meer: Wat is een Pale Cream Wijn

Spaanse Biologische Honing

 Als je Spaanse honing wil eten, neem dan de Spaanse biologische honing.

Deze Biologische / Ecologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen.

Lees meer: Spaanse Biologische Honing

wat is een Fino wijn

De Fino is een wijn van het Generoso soort. Generoso betekent versterkte wijn.

Versterkte wijn is wijn die met alcohol, vaak uit dezelfde wijn gedestilleerd, wordt versterkt.

Lees meer: wat is een Fino wijn

Spaanse anatomie van de Tonijn

Spaanse anatomie van de Tonijn

In Spanje word heel veel tonijn verkocht. Zowel in Blik als ook in tonijn.

Maar in de Spaanse taal worden namen gebruikt voor de diverse delen van de Tonijn die wij in het Noorden natuurlijk niet herkennen.

Lees meer: Spaanse anatomie van de Tonijn