Eten en drinken in Andalusië is een belangrijk deel van de cultuur. 

Veel is niet duidelijk of zelfs geheel onbekend in de Benelux.

Vandaar dat we hier middels onderstaande verhalen een en ander willen toelichten

Speciaal biercafe in Malaga stad

Speciaal biercafe in Malaga stad

Ben je het Spaanse te koud geserveerde pils zat en snak je naar een kwaliteitsbier  ?

Er is hoop, in heel Spanje is een "boom" van Ambachtelijke brouwerijen gaande en daarbij ook steeds meer kwaliteits bier cafe's.

Zo raden we in Malaga stad aan om onder andere naar El Rincón del Cervecero " te gaan.

Deze bar is pas geopend in eind juli 2014 en 1 maand verder had men al 131 soorten bier

La fabrica de cerveza in de stad Malaga

La fabrica de cerveza in de stad Malaga

In het centrum van de Spaanse stad Malaga ligt la Fabrica de cerveza.

Dit is een grote bar welke behoort bij het bier merk Cruzcampo. Binnen in de bar staat een kleine brouwerij en in de bar kan men meerdere "craft" bieren bestellen, allen gemaakt door het merk Cruzcampo.

3monos Craftbrouwerij Malaga

3monos Craftbrouwerij Malaga

Een van de oudste Craft bier brouwerijen in Malaga is 3 monos.

In de vroege jaren van Craft in Spanje en zeer zeker Andalusië waren er niet veel micro brouwerijen. Deze stamt uit 2015 , voor Spaanse begrippen al aardig oud. Men maakt diverse stijlen craftbier die allemaal in fles of sinds kort ook blik zijn afgevuld en op veel plekken in de provincie te verkrijgen zijn.

Olijfolie Tips deel 1

Olijfolie Tips deel 1

Olijfolie is een veelzijdig product. In Spanje en zeker weten in Italië gebruikt men dit product voor veel dingen :


- Bij Baby krampjes :  Indien in Spanje een baby krampjes heeft omdat hij last heeft van verstopping dan doet men 2 a 3 druppels olijfolie in de Ochtendfles. Zo kan men gedurende dag kijken hoe het gaat.  Nooit in de avondfles doen, want dan heb je geen zicht op hoe de kleine reageert.  1 maal per dag max dus 2 a 3 druppels bij de melk doen.

Spaanse Pijnboompit

Spaanse Pijnboompitten

De pijnboompit is een bekend iets echter dat er verschillende varianten bestaan is minder bekend.

In Nederland , België en zo ongeveer overal anders in Europa ligt in de supermarkt hoofdzakelijk pijnboompitten afkomstig uit China of Pakistan.

De Spaanse pijnboompit ( Pinus pinea )  is bijna niet te krijgen omdat deze eenvoudig weg minder voorkomt en daardoor te duur is voor de supermarkten om een mooie winstmarge te pakken....

Laten we beginnen met hoe je de Spaanse herkent ten opzichte van de Chinese

Zout van San Vicente in Cadiz

Zout van San Vicente in Cadiz

San Vicente is sinds 1771 zout producent in het natuurpark Bahía de Cádiz.

Tevens momenteel de enige zout producent in San Fernando. Sinds die tijd is het hele bedrijf in handen van dezelfde familie. Men heeft dus al enkele eeuwen ervaring waardoor men top kwaliteit kan produceren. Het zout van San Vicente is minder "zout" dan het fabriekszout en vele malen gezonder dank de aanwezigheid van een goede hoeveelheid sporenelementen in het zout.

Word Sherry in Jerez gemaakt?

Word Sherry in Jerez gemaakt?

Word de sherry enkel in Jerez gemaakt ? Ja , is dan het antwoord.

Sherry wordt gemaakt volgens een methode die Solera heet maar die wederom in geheel andalucia gebruikt word.....Maaaaar de naam Sherry is een beschermde naam die enkel de wijnen die binnen de driehoek ,Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria zijn gemaakt mogen gebruiken.

Welke Koffie bestel ik in Andalucia ?

Welke Koffie bestel ik in Andalucia ?

In geheel Spanje en daarmee ook in Andalucia kent men vele vormen van Koffie drinken. 

Als U in een bar komt kunt U vaak kiezen uit : Solo , Largo ( ook wel cortado ), Semilargo, Mitad, Corto , Sombra, Nube, Descafeinado con Leche, Con Hielo en vaker nog enkele andere variaties hierop. Malaga is dan wel weer een gebied waar de variaties oneindig lijken te zijn.

Wat is Mojama voor iets

Wat is Mojama voor iets

Wat is Mojama ( gedroogde tonijn ) en hoe is de bereidingswijze van deze in Nederland onbekende delicatesse.

Mojama ( gedroogde tonijn ) is een Spaanse delicatesse die zijn oorsprong vind in de tijd van de Fenicische overheersing in Spanje.

Wat is Meloja voor een product

Meloja is een heel oud product dat heel soms in Andalusië nog te vinden is

Meloja is een heel oud recept. Het werd op vele plekken gemaakt en afhankelijk van de regio had het weer verscheidene namen. In andalucia is het bekend ( bij de oudere generatie ) onder de naam Meloja ( lees Melogga ).

Wat is een Pale Cream Wijn

Pale Cream is een wijn die gemaakt word op de “sherry” methode.

Deze methode noemt men Solera. Het solera systeem bestaat uit meerdere lagen op elkaar gestapelde vaten waar men de jongste wijn bovenin bewaard gedurende een tijd en steeds een derde van de inhoud verplaatst naar een daaronder gelegen laag vaten.

wat is een Fino wijn

De Fino is een wijn van het Generoso soort. Generoso betekent versterkte wijn.

Versterkte wijn is wijn die met alcohol, vaak uit dezelfde wijn gedestilleerd, wordt versterkt.

wat is een Amontillado wijn

wat is een Amontillado wijn

De amontillado wijn is een wijn waarvan men zegt in andalucia dat deze bij toeval is ontstaan.

In de 18e eeuw toen de sherry boeren uit Jerez poogden wijn na te maken uit de regio van Montilla , Cordoba. was het resultaat niet zoals men wilde maar men had een veel betere verfijndere wijn.

Vino de malaga ( malaga wijn )

Velen zijn het erover eens dat waarschijnlijk de wijnbouw werd geboren in Armenië en dat de wijnstokken snel door de landen rond de Middellandse Zee werden geplant. 

Daar zorgde het klimaat en de bodem voor haar snelle groei en bloei zorgde.

Versuikerde Honing

Versuikerde Honing

Soms krijgen we te horen dat onze Biologische Spaanse honing versuikerd.

En JA dat gebeurd ook vroeg of laat. Alle kwaliteits- honing doet dat. Afhankelijk van de soort honing gaat het bij de ene sneller dan bij de andere soort. Heeft deels te maken met de hoeveelheid druivensuiker in de honing.