De amontillado wijn is een wijn waarvan men zegt in andalucia dat deze bij toeval is ontstaan.
In de 18e eeuw toen de sherry boeren uit Jerez poogden wijn na te maken uit de regio van Montilla , Cordoba. was het resultaat niet zoals men wilde maar men had een veel betere verfijndere wijn.
Edeler van Smaak en geur dan de Montilla wijn. De Amontillado wijn is heel droog net als de Fino maar que kleur veel dieper , amber achtig.
Het Aroma is veel indringender en voller van Body. Lichte Hazelnoot smaak.
De biologische amontillado van Bodega Robles is gemaakt van Biologische geteelde Pedro Ximenez druiven in de regio van Cordoba en heeft zelfs een D.O van Montilla Moriles . Tevens is Bodegas Robles Klimaat neutraal actief.
Alcohol gehalte van 15 - 17 %
Serveren kouder dan 16 Graden Celsius
Na openen koel bewaren en binnen 20 dagen opdrinken
In kleine hoeveelheden schenken, nooit volle glazen
Past bij:
kalfsvlees, varkensvlees , zalm en makreel , sterk smakende kazen,chorizo en serrano / iberico ham
bewaren van de Spaanse Amontillado wijn :
Bewaar de wijn op een koele plek , het beste onder de 22 graden zonder al teveel variaties , plaats de wijn niet in de buurt van andere stoffen met een sterke geur, de wijn zal beïnvloed worden. Bewaar de fles rechtop.
De naam Amontillado is vrij bekend dank aan de schrijver Edgar Allen Poe. Hij schreef ooit een boek met de naam The cask of amontillado , het vat van de Amontillado.