De Spaanse Winkel bestaat uit een gemengd koppel bestaande uit een Andalusische en een Limburger.

Samen hebben we een zoontje die we meertalig en met beide culturen opvoeden.

We maken natuurlijk heel wat mee. Maar deze blog is bedoeld om Andalucia / Spanje te beschrijven gezien door de Limburgse / Nederlandse ogen van Pierre.

Door de jaren heen maakt Pierre heel wat mee in Andalucia , deels door kennis te maken met de cultuur en later doordat samen met Maria de Spaanse Winkel zijn begonnen waar er nog meer "vreemde"dingen gebeuren. ( in de ogen van de Nederlander )

Beetje bij beetje zal Pierre dus hier ZIJN visie en belevenissen schrijven in Andalucia. Het word dus een kijkje van de ene cultuur naar de andere.

Het zal soms grappig, soms vreemd, soms kritisch zijn. Gewoon zoals we het meemaken. De belevenissen zijn wel vooral gerelateerd aan een bepaalde regio in Andalucia. per regio kan men weer andere gewoonten en gebruiken hebben.

Veel plezier met het lezen

Pierre en Maria

zakelijke conventie

zakelijke conventie

Ergens in het begin van de Spaanse winkel begonnen we met een Spaanse vriend aan dit avontuur.

Voordat we begonnen hadden we het idee om met de Spaanse winkel te beginnen en echte ambachtelijke kwaliteit te promoten buiten Spanje. In gesprek met een Spaanse vriend bleek dat hij hetzelfde idee had. Aldus geschiedde dat we gezamelijk aan de slag gingen. Wij zouden buiten Spanje op zoek gaan naar klanten en hij zou zorgen voor de leveranciers. We waren in Spanje op bezoek bij familie en onze vriend liet ons weten dat morgen wat leuks zou gebeuren en of ik morgen mee zou gaan.  Ik ( de nederlander ) vroeg waar we dan heen zouden gaan ?  Hij antwoorde dat het wat moois zou zijn. "ok" zei ik, ik ga mee. 

Het weer in Andalusie

Het weer in Andalusie

Het mooie klimaat is voor vele een reden om naar Andalusië te gaan.

Wat zijn de verwachtingen de komende dagen in dit mooie deel van Spanje ? 

hey knapperd zeggen ze

hey knapperd zeggen ze

Als je in Andalucia komt en naar een winkel of bar gaat kan het zijn dat de ober je aanspreekt met Cariño ,  guapo , hijo/a  

Als je dan net een paar lessen Spaans gehad hebt zal je wel even vreemd opkijken.....  vrij vertaald zegt de ober dan "schatje" , "knapperd" , "jongen", "meisje", "jochie " etc etc.......

Rondje Andalucia

Andalucia is een bekend deel van Spanje maar vooral bekend vanwege zijn vele stranden. Dat er veel meer is is niet zo breed bekend, daar proberen wij met deze site verandering in te brengen.  Hieronder een kaart van Andalusië met daarop alle plekken waar we verhalen geplaatst hebben op deze pagina over het voor ons mooiste stukje Spanje.

 

de brug van Cotobro

de brug van Cotobro

Puente de Cotobro, deze oude Romeinse brug word overal aangeprezen bij het toeristen bureau , alle offcieële boekjes en zelfs borden op de weg.
Een echte attractie dus voor een ieder zoals ik die van oudheden houd. Als je uiteindelijk op zoek gaat stoppen de borden te vroeg en moet je zoeken... 

Wie wil er nu niet hier wonen

Wie wil er nu niet hier wonen

Midden in de toptijd van de huizenbouw in Andalucia zie ik dat in heel Ronda net als de rest van Andalucia als een gek gebouwd word. Het ene na het andere project word aangekondigd.

Wat ik nog vreemder vind is dat ik nieuwe project ontwikkelaars zie ontstaan waarvan ik de namen en personen herkende van een ander beroep dat men eerder uitvoerde. Zo bijvoorbeeld een die een autorijschool had en een ander die horeca bezat. 

Vrijgezellen feest

Vrijgezellen feest

Ergens in 2000 werd ik uitgenodigd voor een vrijgezellen feest in Andalucia.

De bruidegom kwam notabene uit Barcelona en dronk bijna nooit..... Mij werd dan ook gevraagd om een beetje op hem te letten want de Andalusische mannen drinken behoorlijk.....

Ok, no problemo :-) 

ga daar maar niet zitten voor als El Melillero komt

ga daar maar niet zitten voor als El Melillero komt

Ik maak deel uit van het Andalusische leven als ik er ben en dan gaan we natuurlijk naar het strand.

In Malaga stad want daar woont een familielid op 10 minuten van het strand en dat is lekker makkelijk.

Als we naar het strand gaan nemen zij ( de Spaanse familie ) de auto want het is ver lopen... Ik als lange Nederlander loop wel. Natuurlijk maak ik er een sport van om dan toch voor hun daar aan te komen. Zij moeten door de drukke binnenstad terwijl ik met mijn lange benen goed kan doorstappen.

De prijs van je droomhuis

De prijs van je droomhuis

Net aan het begin van de huizen "boom" in Spanje reed ik weer eens wat rond net buiten Ronda.

Persoonlijk heb ik altijd de interesse gehad naar wat huizen prijzen zijn. Dus al sinds mijn eerste bezoek in 1996 keek ik al naar de prijzen van de huizenmarkt.

gevalletje Kastje Muur

gevalletje Kastje Muur

Kastje muur........ Bij zaken doen in Andalusië loopt het soms een beetje moeilijk.....

Zo ook een bedrijf waar we al enkele jaren kochten. Plots krijgen we een mail waarin ze zeggen dat de Spaanse belastingdienst hun niet geloofde dat zij hun producten naar het buitenland verkochten.... aan ons dus... Tsja, welke gek koopt dan ook in Spanje zullen ze bij de belastingdienst wel gedacht hebben....

wil je nog wat eten ?

wil je nog wat eten ?

In het begin kwam ik bij mijn nieuwe schoonfamilie over de vloer en er werd natuurlijk van mij verwacht dat ik daar dus ook kwam eten.

Ik kwam er de eerste keer aan als lange Nederlander... 1.92 mtr schrokken ze zich duidelijk een hoedje.... getuige het verschrikt omhoog kijken van de hele familie die niet boven de 1,50 mtr uit komt...

Naar de kapper in Andalusie

Naar de kapper in Andalusie

De kapper. Als we in Andalusië zijn gaan we daar naar de kapper.

Om de eenvoudige reden dat het goedkoper is en daarnaast zijn ze ook nog eens heel goed. Dus waarom niet.

Zo is er in Ronda de kapster die mij "knipt" met een ouderwets scheermes... Nog nooit ergens gezien, noch meegemaakt. ....

Blijkt dat zij uit het noorden van Spanje komt en vroeger men dat daar zo deed en dat het een mooier resultaat geeft. En eerlijk is eerlijk. Het resultaat is perfect.

We zoeken een huis deel 2

We zoeken een huis deel 2

We zoeken een huis deel 2

In deel 1 kon U al lezen dat de makelaar een huis had aangeboden van 410.000 euro voor 225.00 euro... !!!

Lang leve de crisis dus.... :-) Goed, aangezien we in Malaga stad waren met de makelaar afgesproken dat ik speciaal voor dat huis te bekijken over een paar dagen naar Ronda zou rijden. Een uur en 20 minuten rijden. Het is weliswaar een zeer mooie rit maar als je die al jaren doet zie je het niet meer....

We zoeken een huis deel 1

We zoeken een huis deel 1

Enkele jaren geleden , 2000 , hadden we het idee om een huis te kopen in Andalucia. Specifiek in Ronda.

Op zich een makkie, ongeveer half ( of zelf meer ) Ronda staat te koop dus iets vinden moet lukken.

Stuur me aub die factuur

Stuur me aub die factuur

Zaken doen met hele kleine ondernemers in Andalusië is me soms wat... Zo een leverancier.

We bestellen bij hem door hem te telefoneren. Ooit een mail adres gekregen van hem echter daar een mail naartoe sturen heeft geen nut want nooooooit krijg je reactie... :-)

Telefoneren is een beetje sneller... maar ook niet altijd.... Wegens de slechte mobiele ontvangst waar hij zit, heb je of direct een bericht dat dit nummer niet bereikbaar is of zoveel gekraak dat het geen nut heeft...

4 uur wachten op de trein

4 uur wachten op de trein

In het begin gingen we met de trein naar Ronda vanuit Malaga. We stapten in Malaga op de trein.

Volgens de kaart lag Ronda op een goede 100 kilometer van Malaga dus dat zou wel meevallen.... Er zat wel nog een tussenstop in een ander station. Geen probleem, tenslotte zag je nog eens wat van dat Andalusië.

We spraken bijna geen woord Spaans en verstonden nog minder dat Andalú ... In ieder geval leek het wel of die trein op kruipsnelheid naar Ronda ging. Uiteindelijk maakte de trein aanstalten om te gaan stoppen. Joepieeee !! Ronda !!!

Wit poeder in Andalusie

Wit poeder in Andalusie

Ergens in het eerste jaar dat we Andalucia bezochten belanden we in een klein dorpje op een aantal kilometers boven Gibraltar.

Daar aangekomen bleek dat het dorp een mengeling was van de Andalusiers en een massa Engelsen die er als sinds de jaren 60 vrij massaal naar toe waren gekomen.

Een leuke mix vonden wij. de sfeer in het dorp was relax , niet enkel omdat het toevallig ook hier kermis was :-)

Nederland in de EU ?

Nederland in de EU ?

Je maakt wat mee..... Zo was er onze vorige koffie boer. Toen we begonnen was het eerste product deze koffie uit Malaga.

Het bedrijf was klein en zelfstandig en alle contacten liepen soepel en snel. Tot de crisis kwam en de tijden onzeker werden...

Er kwam een moment dat de grootste koffie concern van Spanje bij de Don kwam die eigenaar was van onze koffie boer uit Malaga en hem een zak met geld bood om alles te verkopen. Hij natuurlijk blij en wij kregen vervolgens te horen dat alles was verkocht en de contacten vanaf heden verliepen via elders...