Hoog boven het dorp Alora bevindt zich het kasteel uit de Moorse tijd.
Deze plek was al gebruikt door de Turdetanen en nog later door de Feniciërs die hier een versterking hadden en die later weer door de Romeinen werd gebruikt en verbeterd.
Er zijn van al die bewoners van alles te vinden dat hun aanwezigheid aantoont. Middels onze verhalen proberen we een kleine indruk te geven over die prachtige historie welke Andalucia heeft
Deze plek was al gebruikt door de Turdetanen en nog later door de Feniciërs die hier een versterking hadden en die later weer door de Romeinen werd gebruikt en verbeterd.
Het uiterste puntje tussen Europa en Afrika is Tarifa en heeft een strategische ligging.
Nadat de Moren in 710 het vaste land van het huidige Spanje invielen was dat op deze plek door de berber genaamd Tarif.
Het duurde echter pas tot 960 na Christus toen het huidige kasteel werd gebouwd in opdracht van de Umayyad kalief Abd al-Rahman III, dezelfde die het machtige Medina Azahara bouwde.
Vlakbij het strand in Rincón de la Victoria ligt een Romeinse Villa.
Deze Romeinse villa stamt uit de derde eeuw en was vermoedelijk van een rijke Romein. De ligging is om precies te zijn vlakbij het strand in Torre de Benagalbón. De Villa is voorzien van vele mooie Mozaiek vloeren.
Op ongeveer 30 minuten ten noorden van Baena in de provincie Cordoba en ook die afstand van Castro del Rio ligt de archeologische vindplaats van wat men Torreparedones noemt. Deze plek is al bewoond sinds minimaal 3500 jaar. Het absolute hoogtepunt was in de Iberische en Romeinse periode. Het gehele gebied was op zijn top ongeveer 10,5 hectare groot en volledig ommuurd met de nodige torens.
Dit kleine dorpje is wat ons betreft een van de mooiste in dit deel van Andalusië , maar daarover later meer. Aan de rand van dit dorpje met zo een ongeveer 600 inwoners ligt een gebouw met veel historie.
Dit kasteel stamt uit de Moorse tijd maar is eigenlijk niet echt een kasteel, het is de "poort van Sevilla" onderdeel van een groter complex . Deze toegangspoort werd ook nog eens versterkt wat het natuurlijk een zeer moeilijk aan te vallen ingang werd. Er zijn er 2 in Carmona.... Deze heet dat ook Alcazar de Puerto de Sevilla , ook wel Alcazar Bajo en dan dus die andere welke Alcázar del Rey Don Pedro heet.
De stad Italica is gesticht in het jaar 206 voor Christus door de generaal Publio Cornelio Escipion om hier de soldaten onder te brengen welke strijd leverden tegen de Cartagenen in Ilipia. Heden ten dage bevind zich op de plek van Ilipia het dorp Alcala del Rio. Italica zelf dankt zijn naam aan de afkomst van de generaal Escipion, Italica. Deze stad heeft zelf de juridische status van Vicus Civium Romanorum bereikt.
Aan de rand van het dorp Spaanse Bacares liggen de restanten van een ooit machtig kasteel. Dit kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw in de tijd van de Almohaden. Hier in het huidige Bacares lag eerder een fort in de laat Romeinse periode om de ijzermijnen en productie te beschermen welke in deze regio lagen.
In hartje Cordoba stad ligt vlakbij de beroemde moskee het Paleis van de Christelijke koningen. Dit paleis , Alcazar afkomstig van het Moorse Al Qasr , is hier gebouwd in 1328 op de plek waar al vanaf de VIII eeuw de residentie was van de emirs.
In de 6e eeuw was er hier op deze plek de oude stad van de visigothen welke Corduva genaamd werd en op de plek onder de huidige moskee stond toen ook een kerk. In oude verhalen van de moren uit de 13 e eeuw werd er gesproken over een kerk , die werd pas in de 1934 gevonden bij onderzoek in de huidige Moskee. Enkele overblijfselen kan men zien tijdens een bezoek in de moskee.
Het huidige kasteel stamt uit de XIII eeuw maar deze regio was in de Romeinse tijd al het toneel van diverse Romeinse oorlogen. Toen de Spaanse Christelijke legers dit dorp veroverden bouwden ze op de oude resten van een Moors fort en daarvoor een Romeins een kasteel om zo het toen dichtbij liggende rijk van Granada in de gaten te kunnen houden.
Het behoorde tot de verdedigingslinie van de Stad Cordoba in het Zuiden van Andalusië . De Romeinen hadden hier al een nederzetting en vesting maar het huidige kasteel is gebouwd in de Moorse tijd in de XII eeuw. Door de strategische ligging beschermde het een toegang naar de belangrijke stad Cordoba. In 1241 werd het veroverd door de Spaanse Christelijke legers onder leiding van Fernando III.
Hoog op een heuvel in het zuiden van Andalusië met mooie verre uitzichten ligt de resten van een ooit machtige burcht. Op dit moment is de ruïne nog steeds niet makkelijk te bereiken maar er word niet meer op je gevuurd terwijl je in de hete Spaanse zon de heuvel beklimt ;-) Entree is gratis en het uitzicht loont de moeite. Van het ooit machtige kasteel is niet meer veel van over maar toen het kasteel nog actief was beschermde het de noordelijke toegang naar de grotere stad Almeria. Het totale compex bedraagt 3000 vierkante meter en het had ooit maar liefst 13 wachttorens.
Deze plek bevind zich op niet al te verre afstand van de hoofdstad van de gelijknamige provincie Almeria. Het is een van de grootste nederzettingen uit het zogenaamde kopertijdperk dat terug gaat naar ongeveer 3200 tot 2250 v. Chr. De ligging was toen ideaal, op een heuvel en vlakbij een rivier. Er woonden naar alle waarschijnlijkheid meer dan 1000 mensen en de gehele stad was ommuurd. Niet enkel 1 muur maar er waren in totaal 4 muren om de nederzetting.
Deze resten vond men in 1951 tijdens werkzaamheden om het toemalige gemeentehuis uit te breiden. Deze tempel was oorspronkelijk 32 meter lang bij 16 meter breed. Het was trouwens niet de eerste keer dat men Romeinse resten vond in deze Spaanse stad Cordoba.
Een hut kun je het eigenlijk ook niet noemen want het is best een "deftig" bouwwerk. Volgens de overlevering wilde men al sinds het einde van de XVII eeuw een "ermita" hebben in deze regio van Andalusie maar het duurde tot 1953 voordat het echt zover was. De toenmalige burgemeester ging staan bij de oude wachttoren Torregarcia en gooide een steen.
Deze toren is gebouwd in de XVI eeuw samen met vele van deze torens om de gehele Spaanse kust te beschermen van de toen regelmatige aanvallen van berberse piraten.
Dit fort aan de kust van Almeria is een van vele die vanaf de tijd van Philips II gebouwd werden. Deze begon met het langs de Spaanse kust plaatsen van wachttorens plaatsen ter bescherming en om zo snel op de hoogte te zijn van eventuele invasies.
Lang geleden, hadden de Fenisiërs, de Carthagenen en de Romeinen hier zoutpannen om het toen zo kostbare goedje te winnen. Die zoutwinning werd door de eeuwen erna steeds weer gebruikt en uiteindelijk kwam het in handen van de regering van Spanje. Maar dat was niet goed voor de zoutwinning en uiteindelijk werd het in 1872 gesloten wegens de slechte staat waar het toen in verkeerde.
Het gebouw zelf werd al in 1549 gebouwd en diende als ziekenhuis. Begin 1600 werd het een school en in 1626 dus een klooster wat het tot heden nog steeds is. In dit klooster bevinden zich op moment van schrijven nog 24 zusters welke niet naar buiten komen.....
Zijn geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Turdetani ( 500 V Chr ) maar dankt zijn "bekendheid" vooral aan de Romeinse stad Urso. Deze stad lag vlak langs de weg, welke liep van het huidige Sevilla naar het huidige Antequera. De berg bij Osuna bestaat uit een kalksteen genaamd Calcareniet.