Andalusie is vol van historie. Het is al bewoond sinds mensenheugenis.

Er zijn van al die bewoners van alles te vinden dat hun aanwezigheid aantoont. Middels onze verhalen proberen we een kleine indruk te geven over die prachtige historie welke Andalucia heeft

Torreparedones historische site

Torreparedones historische site

Een van de oudste nederzettingen in Andalucia is Torreparedones.

Op ongeveer 30 minuten ten noorden van Baena  in de provincie Cordoba en ook die afstand van Castro del Rio ligt de archeologische vindplaats van wat men Torreparedones noemt. Deze plek is al bewoond sinds minimaal 3500 jaar. Het absolute hoogtepunt was in de Iberische en Romeinse periode. Het gehele gebied was op zijn top ongeveer 10,5 hectare groot en volledig ommuurd met de nodige torens.

De Moskee van Almonaster la Real

De Moskee van Almonaster la Real

Hoog in het noorden van de provincie Huelva ligt Almonaster la Real

Dit kleine dorpje is wat ons betreft een van de mooiste in dit deel van Andalusië , maar daarover later meer. Aan de rand van dit dorpje met zo een ongeveer 600 inwoners ligt een gebouw met veel historie.

kasteel van Carmona

Kasteel van Carmona

Hartje Carmona in de provincie Sevilla bevind zich een oud kasteel.

Dit kasteel stamt uit de Moorse tijd maar is eigenlijk niet echt een kasteel, het is de "poort van Sevilla" onderdeel van een groter complex . Deze toegangspoort werd ook nog eens versterkt wat het natuurlijk een zeer moeilijk aan te vallen ingang werd. Er zijn er 2 in Carmona.... Deze heet dat ook Alcazar de Puerto de Sevilla , ook wel Alcazar Bajo en dan dus die andere welke Alcázar del Rey Don Pedro heet.

Italica romeinse nederzetting in spanje

Italica de oudste romeinse nederzetting

Italica, welke zich bevind vlakbij Sevilla , is de oudste Romeinse nederzetting van Spanje.

De stad Italica is gesticht in het jaar 206 voor Christus door de generaal Publio Cornelio Escipion om hier de soldaten onder te brengen welke strijd leverden tegen de Cartagenen in Ilipia. Heden ten dage bevind zich op de plek van Ilipia het dorp Alcala del Rio. Italica zelf dankt zijn naam aan de afkomst van de generaal Escipion, Italica. Deze stad heeft zelf de juridische status van Vicus Civium Romanorum bereikt.

Het kasteel van Bacares

Het kasteel van Bacares

In de binnenlanden van de provincie Almeria ligt de ruïne van Bacares

Aan de rand van het dorp Spaanse Bacares liggen de restanten van een ooit machtig kasteel. Dit kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw in de tijd van de Almohaden.  Hier in het huidige Bacares lag eerder een fort in de laat Romeinse periode om de ijzermijnen en productie te beschermen welke in deze regio lagen.

Alcázar de los Reyes Cristianos in Cordoba stad

Alcázar de los Reyes Cristianos in Cordoba stad

Alcázar de los Reyes Cristianos , paleis in Cordoba stad in Andalusië

In hartje Cordoba stad ligt vlakbij de beroemde moskee het Paleis van de Christelijke koningen. Dit paleis , Alcazar afkomstig van het Moorse Al Qasr , is hier gebouwd in 1328 op de plek waar al vanaf de VIII eeuw de residentie was van de emirs.

Mezquita in Cordoba stad

Mezquita in Cordoba stad

In Cordoba stad ligt de Mezquita, een absolute must om te gaan bekijken

In de 6e eeuw was er hier op deze plek de oude stad van de visigothen welke Corduva genaamd werd en op de plek onder de huidige moskee stond toen ook een kerk. In oude verhalen van de moren uit de 13 e eeuw werd er gesproken over een kerk , die werd pas in de 1934 gevonden bij onderzoek in de huidige Moskee. Enkele overblijfselen kan men zien tijdens een bezoek in de moskee. 

Kasteel van Espejo

Kasteel van Espejo

Hoog boven het dorp Espejo is een kasteel dat verre uitzichten heeft over het landschap van Cordoba.

Het huidige kasteel stamt uit de XIII eeuw maar deze regio was in de Romeinse tijd al het toneel van diverse Romeinse oorlogen. Toen de Spaanse Christelijke legers dit dorp veroverden bouwden ze op de oude resten van een Moors fort en daarvoor een Romeins een kasteel om zo het toen dichtbij liggende rijk van Granada in de gaten te kunnen houden. 

Kasteel van Castro del Rio

Kasteel van Castro del Rio

Het kasteel van Castro del Rio ligt op 43 kilometer van de stad Cordoba

Het behoorde tot de verdedigingslinie van de Stad Cordoba in het Zuiden van Andalusië . De Romeinen hadden hier al een nederzetting en vesting maar het huidige kasteel is gebouwd in de Moorse tijd in de XII eeuw. Door de strategische ligging beschermde het een toegang naar de belangrijke stad Cordoba.  In 1241 werd het veroverd door de Spaanse Christelijke legers onder leiding van Fernando III. 

kasteel van Tabernas

kasteel van Tabernas

In de XI eeuw werd tijdens de Moorse tijd het kasteel van Tabernas gebouwd.

 Hoog op een heuvel in het zuiden van Andalusië met mooie verre uitzichten ligt de resten van een ooit machtige burcht.  Op dit moment is de ruïne nog steeds niet makkelijk te bereiken maar er word niet meer op je gevuurd terwijl je in de hete Spaanse zon de heuvel beklimt ;-)  Entree is gratis  en het uitzicht loont de moeite. Van het ooit machtige kasteel is niet meer veel van over maar toen het kasteel nog actief was beschermde het de noordelijke toegang naar de grotere stad Almeria. Het totale compex bedraagt 3000 vierkante meter en het had ooit maar liefst 13 wachttorens.

Los Millares necropolis

Los Millares necropolis

In de provincie Almeria ligt Los Millares een necropolis van behoorlijke afmetingen

 Deze plek bevind zich op niet al te verre afstand van de hoofdstad van de gelijknamige provincie Almeria. Het is een van de grootste nederzettingen uit het zogenaamde kopertijdperk dat terug gaat naar ongeveer 3200 tot 2250 v. Chr. De ligging was toen ideaal, op een heuvel en vlakbij een rivier.  Er woonden naar alle waarschijnlijkheid meer dan 1000 mensen en de gehele stad was ommuurd. Niet enkel 1 muur maar er waren in totaal 4 muren om de nederzetting.

Romeinse tempel Cordoba stad

Romeinse tempel Cordoba stad

In het centrum van de Spaanse stad Cordoba bevind zich de resten van een Romeinse tempel.

Deze resten vond men in 1951 tijdens werkzaamheden om het toemalige gemeentehuis uit te breiden. Deze tempel was oorspronkelijk 32 meter lang bij 16 meter breed.  Het was trouwens niet de eerste keer dat men Romeinse resten vond in deze Spaanse stad Cordoba.

Ermita de Torregarcía

Ermita de Torregarcía

vlakbij Retamar op het strand staat deze kluizenaarshut

Een hut kun je het eigenlijk ook niet noemen want het is best een "deftig" bouwwerk.   Volgens de overlevering wilde men al sinds het einde van de XVII eeuw een "ermita" hebben in deze regio van Andalusie maar het duurde tot 1953 voordat het echt zover was. De toenmalige burgemeester ging staan bij de oude wachttoren Torregarcia en gooide een steen.

De Toren van Garcia

De Toren van Garcia

Vlakbij het dorpje Retamar in de provincie Almeria staat een van de vele wachttorens

Deze toren is gebouwd in de XVI eeuw samen met vele van deze torens om de gehele Spaanse kust te beschermen van de toen regelmatige aanvallen van berberse piraten.

Fort van Casas Fuertes

Fort van Casas Fuertes

Fort van Casas Fuertes bij Almeria stad

Dit fort aan de kust van Almeria is een van vele die vanaf de tijd van Philips II gebouwd werden. Deze begon met het langs de Spaanse kust plaatsen van wachttorens plaatsen ter bescherming en om zo snel op de hoogte te zijn van eventuele invasies.

eenzame kerk aan het strand

eenzame kerk aan het strand

In het diepe zuiden van Andalusië bevind zich het natuurgebied Cabo de gata met mooie stranden.

Lang geleden, hadden de Fenisiërs, de Carthagenen en de Romeinen hier zoutpannen om het toen zo kostbare goedje te winnen.  Die zoutwinning werd door de eeuwen erna steeds weer gebruikt en uiteindelijk kwam het in handen van de regering van Spanje. Maar dat was niet goed voor de zoutwinning en uiteindelijk werd het in 1872 gesloten wegens de slechte staat waar het toen in verkeerde.

Klooster De La Encarnación in Osuna

Klooster De La Encarnación in Osuna

In Osuna ligt een klooster van de Orde  "de la Encarnación" opgericht in 1626

Het gebouw zelf werd al in 1549 gebouwd en diende als ziekenhuis. Begin 1600 werd het een school en in 1626 dus een klooster wat het tot heden nog steeds is.  In dit klooster bevinden zich op moment van schrijven nog 24 zusters welke niet naar buiten komen.....

El Coto de las Canteras

El Coto de las Canteras

Vlakbij de Spaanse stad Osuna in de provincie Sevilla bevindt zich een oude steengroeve.

Zijn geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Turdetani ( 500 V Chr ) maar dankt zijn "bekendheid" vooral aan de Romeinse stad Urso. Deze stad lag vlak langs de weg, welke liep van het huidige Sevilla naar het huidige Antequera. De berg bij Osuna bestaat uit een kalksteen genaamd Calcareniet.

kluizenarij bij Ronda

kluizenarij bij Ronda

In de buurt van Ronda in de provincie Malaga in Andalusië ligt een kluizenarij.

Deze heeft als naam "Ermita rupestre de la Virgen de la Cabeza" en bevind zich op ongeveer 3 kilometer van de bekende stad Ronda. De plek is mooi, uitgehakt in de rotsen en met een machtig mooi uitzicht op de stad Ronda.  Deze kluizenarij is geen kleintje ook al ziet het er van buiten klein uit.

Romeinse zoutwinning van Iptuci

Romeinse zoutwinning van Iptuci

In het zuiden van Spanje in de regio Andalusië hebben de Romeinen in de II eeuw een stad gesticht met de naam Iptuci vlakbij het huidige El Bosque

De fenisiërs deden hier vlakbij al aan zoutwinning welke de Romeinen verder hebben geperfectioneerd.

Convento de Caños Santos

Convento de Caños Santos

Niet ver van Olvera ligt verscholen achter een heuvel het klooster van Caños Santos

Dit klooster heeft zijn oorsprong in de XVI eeuw toen de Spaanse graaf van Ureña y Morón land gaf voor de bouw van een klooster. Het gebouw omvat de voor die tijd normale bouw waarbij het klooster vast zat aan de kerk maar er ook bijvoorbeeld een bakkerij er bij werd gebouwd.