Beleef het echte Andalusië met onze lijst van tips van steden en dorpen

Velen kennen de bekende steden maar er is meer te zien. dit hoofdstuk is een kleine verzameling van dorpen en steden in Andalucia welke we zelf bezocht hebben.  Er bestaat ook een kaart waar een overzicht is en op een andere wijze plekken uitgezocht worden voor een eventuele bezoek tijdens vakantie 

Villanueva de los Castillejos

Villanueva de los Castillejos

In een uiterste hoek van Andalusië ligt Villanueva de los Castillejos.

Zoals in zoveel plekken in dit deel van Spanje zijn er ook hier resten uit de prehistorie gevonden.

La Palma del Condado

La Palma del Condado

In de provincie Huelva ligt La Palma del Condado, een klein dorp vlakbij de snelweg van Sevilla naar Huelva stad.

Momenteel wonen er ongeveer 10.000 mensen welke voornamelijk leven van de landbouw. De historie van deze plek gaat ook hier zoals zovele dorpen in Andalusië terug tot aan het bronzen tijdperk. Natuurlijk zijn ook hier de Romeinen geweest getuige de vele resten gevonden in de regio.  

Torrox Costa

Torrox Costa

Aan de kust vlakbij Torrox Pueblo ligt het gelijknamige Torrox Costa.

Ontstaan doordat er hier uitgebreide stranden zijn en dat in combinatie met het mooie klimaat in dit deel van Andalusië een perfecte plek om te genieten van een strandvakantie 

Canillas de Aceituno

Canillas de Aceituno

Canillas de Aceituno is een klein dorpje in de Axarquia regio in de Spaanse provincie Malaga.

De oorsprong hiervan is waarschijnlijk te vinden in de Moorse tijd. Toen stond dit dorp bekend om zijn productie van zijde. De zijde was zeer geliefd aan het hof in Granada .

La Redondela

La Redondela in de provincie Huelva

Redondela is een klein dorpje bij de kust van Huelva

In totaal wonen hier ongeveer 1200 mensen. Het dorpje zelf is erg rustig en vooral nieuwbouw.  Vooral waarschijnlijk doordat het dichtbij het strand ligt en het touristische Isla Cristina vlakbij.

sedella

Sedella in de provincie Malaga

Sedella is een klein dorp in de provincie Malaga

Dit Spaans dorp in de Axarquía vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de tijd van de Romeinen . In deze regio van Andalusië zijn veel resten gevonden van bewoning in de laatste tijd van de Romeinen toen men dit gebied Sedilia noemde wat waarschijnlijk al de verklaring is voor de huidige naam. 

Villablance huelva

Villablanca in de provincie Huelva

Villablanca is een dorp in de provincie Huelva in Andalusië

Dit dorp ligt niet ver van de grens van Portugal in het uiterste zuiden van Spanje. Niet ver van San Silvestre de Guzman en Ayamonte.  In 1531 besloot de markies van die laatst genoemde plek om her en der nederzettingen te bouwen.

San Silvestre de Guzman

San Silvestre de Guzman

San Silvestre de Guzman is een gemeente in de provincie Huelva

Niet ver van de grens van Portugal is dit kleine dorp te vinden op maar 25 kilometer van het touristische Ayamonte.  Ofschoon de regio al ver terug bewoond was , prehistorie , waren natuurlijk alle andere culturen hier aanwezig echter niet met een nederzetting. Dat komt voor andalusië pas laat... 

Ayamonte

Ayamonte in de provincie Huelva

Direct aan de grens met Portugal ligt Ayamonte

De grens van Portugal met Andalusie word gescheiden door een rivier en aan de Spaanse zijde ligt Ayamonte.

Het gebied is zoals veel plekken in Andalusie al bewoond sinds de prehistorie. Men heeft resten gevonden die tot die tijd terug gaat , maar ook latere volkeren zoals de Tartessos en Fenisiërs zijn hier geweest.  Natuurlijk zijn ook de romeinen hier geweest, zij waren het die de monding van de rivier "Ostium Fluminis Anae" ( mond van de rivier Guadiana) noemden.

Torrox Pueblo

Torrox Pueblo in de provincie Malaga

 Torrox Pueblo is mooi gelegen vlakbij de kust van Andalusië

Aan de kust woonden al heel lang mensen, waar de huidige vuurtoren staat was . De Fenisiërs waren er al en na hun de Romeinen die hier een stad hadden op de plek waar nu Torrox Costa ligt. Toen de Romeinen werden verslagen door de Visigoten ( 5e eeuw ) verlieten de mensen het huidige Torrox Costa en vestigden ze zich op de huidige plek van het dorp. Men neemt aan omdat men op hoger gelegen gebied wat verder weg van de kust zich beter kon verdedigen.

Lepe in de provincie Huelva

Lepe in de provincie Huelva

Lepe is een dorp in de provincie Huelva

Dit kleine stadje heeft momenteel ongeveer 25.000 inwoners en heeft een soort van regionale functie voor de vele kleine dorpjes in dit deel van de provincie Huelva in het uitsterste westen van Andalusië. Er is hier al bewoning sinds de prehistorie maar zoals zoveel plekken in dit deel van Spanje waren het pas echt de Romeinen die zich vestigden in de vorm van nederzettingen. Toen de Moren kwamen groeide het gebied en viel de regio van Lepe onder het gezag van Niebla.  Tode Chirstelijke koningen dit gebied weer veroverden werden ook hier de bewoners verjaagd en "vervangen" door christenen uit andere gebieden van Spanje. 

Tolox Malaga

Tolox in de provincie Malaga

Tolox is een dorp in de provincie Malaga in het zuiden van Spanje

Deze plek werd zoals zoveel al vroeg bewoond. in de Neolitische periode woonden in deze streek al mensen. En hoewel er allerlei vermoedens bestaan welke volken er hier geweest zijn is een ding zeker. De Romeinen waren hier aanwezig getuige enkele resten welke hier gevonden zijn. 

Almonaster La Real

Almonaster La Real in de provincie Huelva

Vlakbij de grens van Portugal ligt Almonaster La Real

Een dorpje waarvan de regio geschiedenis teruggaat tot in de kopertijd (3e millennium v.C.) waarvan het hunebed "Peña del Hombre", vlakbij  de rivier Odiel stamt. Uit de Bronstijd (2e millennium voor Chr.) zijn er resten van bewoning in de "Cerro de San Cristóbal" en in de "cist necropolis" van Becerrero, Cerro del Moro, Gil Márquez en Tapazuelas gevonden.

Monda in de provincie Malaga

Monda in de provincie Malaga

Monda is een mooi dorpje in de binnenlanden van de provincie Malaga

Gelegen in het Natuurpark Sierra de las Nieves zegt eigenlijk al genoeg dat het mooi gelegen moet zijn ;-) 

Guaro in de provincie Malaga

Guaro in de provincie Malaga

Guaro is een klein dorpje in de provincie Malaga op 48 kilometer van die stad

Op deze plek was al zoals vele plekken in Andalusië bewoning sinds de prehistorie. Het ligt binnen het nationaal park genaamd "La Sierra de las Nieves"  Behalve dus dit dorp liggen ook Alozaina, Casarabonela, El Burgo, Istán, Monda, Ojén, Tolox en Yunquera in het nationale park