Beleef Andalusië zoals het echt is en bezoek onze lijst van tips van steden en dorpen

Velen kennen de bekende steden maar er is meer te zien. dit hoofdstuk is een kleine verzameling van dorpen en steden in Andalucia welke we zelf bezocht hebben.  Er bestaat ook een kaart waar een overzicht is en op een andere wijze plekken uitgezocht worden voor een eventuele bezoek tijdens vakantie 

La Redondela

La Redondela

Redondela is een klein dorpje bij de kust van Huelva

In totaal wonen hier ongeveer 1200 mensen. Het dorpje zelf is erg rustig en vooral nieuwbouw.  Vooral waarschijnlijk doordat het dichtbij het strand ligt en het touristische Isla Cristina vlakbij.

sedella

Sedella

Sedella is een klein dorp in de provincie Malaga

Dit Spaans dorp in de Axarquía vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de tijd van de Romeinen . In deze regio van Andalusië zijn veel resten gevonden van bewoning in de laatste tijd van de Romeinen toen men dit gebied Sedilia noemde wat waarschijnlijk al de verklaring is voor de huidige naam. 

Villablance huelva

Villablanca

Villablanca is een dorp in de provincie Huelva in Andalusië

Dit dorp ligt niet ver van de grens van Portugal in het uiterste zuiden van Spanje. Niet ver van San Silvestre de Guzman en Ayamonte.  In 1531 besloot de markies van die laatst genoemde plek om her en der nederzettingen te bouwen.

San Silvestre de Guzman

San Silvestre de Guzman

San Silvestre de Guzman is een gemeente in de provincie Huelva

Niet ver van de grens van Portugal is dit kleine dorp te vinden op maar 25 kilometer van het touristische Ayamonte.  Ofschoon de regio al ver terug bewoond was , prehistorie , waren natuurlijk alle andere culturen hier aanwezig echter niet met een nederzetting. Dat komt voor andalusië pas laat... 

Ayamonte

Ayamonte

Direct aan de grens met Portugal ligt Ayamonte

De grens van Portugal met Andalusie word gescheiden door een rivier en aan de Spaanse zijde ligt Ayamonte.

Het gebied is zoals veel plekken in Andalusie al bewoond sinds de prehistorie. Men heeft resten gevonden die tot die tijd terug gaat , maar ook latere volkeren zoals de Tartessos en Fenisiërs zijn hier geweest.  Natuurlijk zijn ook de romeinen hier geweest, zij waren het die de monding van de rivier "Ostium Fluminis Anae" ( mond van de rivier Guadiana) noemden.

Torrox Pueblo

Torrox Pueblo

 Torrox Pueblo is mooi gelegen vlakbij de kust van Andalusië

Aan de kust woonden al heel lang mensen, waar de huidige vuurtoren staat was . De Fenisiërs waren er al en na hun de Romeinen die hier een stad hadden op de plek waar nu Torrox Costa ligt. Toen de Romeinen werden verslagen door de Visigoten ( 5e eeuw ) verlieten de mensen het huidige Torrox Costa en vestigden ze zich op de huidige plek van het dorp. Men neemt aan omdat men op hoger gelegen gebied wat verder weg van de kust zich beter kon verdedigen.

Lepe in de provincie Huelva

Lepe in Huelva

Lepe is een dorp in de provincie Huelva

Dit kleine stadje heeft momenteel ongeveer 25.000 inwoners en heeft een soort van regionale functie voor de vele kleine dorpjes in dit deel van de provincie Huelva in het uitsterste westen van Andalusië. Er is hier al bewoning sinds de prehistorie maar zoals zoveel plekken in dit deel van Spanje waren het pas echt de Romeinen die zich vestigden in de vorm van nederzettingen. Toen de Moren kwamen groeide het gebied en viel de regio van Lepe onder het gezag van Niebla.  Tode Chirstelijke koningen dit gebied weer veroverden werden ook hier de bewoners verjaagd en "vervangen" door christenen uit andere gebieden van Spanje. 

Tolox Malaga

Tolox

Tolox is een dorp in de provincie Malaga in het zuiden van Spanje

Deze plek werd zoals zoveel al vroeg bewoond. in de Neolitische periode woonden in deze streek al mensen. En hoewel er allerlei vermoedens bestaan welke volken er hier geweest zijn is een ding zeker. De Romeinen waren hier aanwezig getuige enkele resten welke hier gevonden zijn. 

Almonaster La Real

Almonaster La Real in de provincie Huelva

Vlakbij de grens van Portugal ligt Almonaster La Real

Een dorpje waarvan de regio geschiedenis teruggaat tot in de kopertijd (3e millennium v.C.) waarvanhet hunebed "Peña del Hombre", vlakbij  de rivier Odiel stamt. Uit de Bronstijd (2e millennium voor Chr.) zijn er resten van bewoning in de "Cerro de San Cristóbal" en in de "cist necropolis" van Becerrero, Cerro del Moro, Gil Márquez en Tapazuelas gevonden.

Monda in de provincie Malaga

Monda in de provincie Malaga

Monda is een mooi dorpje in de binnenlanden van de provincie Malaga

Gelegen in het Natuurpark Sierra de las Nieves zegt eigenlijk al genoeg dat het mooi gelegen moet zijn ;-) 

Guaro in de provincie Malaga

Guaro in de provincie Malaga

Guaro is een klein dorpje in de provincie Malaga op 48 kilometer van die stad

Op deze plek was al zoals vele plekken in Andalusië bewoning sinds de prehistorie. Het ligt binnen het nationaal park genaamd "La Sierra de las Nieves"  Behalve dus dit dorp liggen ook Alozaina, Casarabonela, El Burgo, Istán, Monda, Ojén, Tolox en Yunquera in het nationale park

Cajiz in de provincie Malaga

Cajiz in de provincie Malaga

Cajiz is een klein dorpje in de provincie Malaga in het zuiden van Spanje

Dit kleine dorpje heeft ongeveer 750 inwoners 

Malaga hoofdstad aan de kust

Malaga hoofdstad aan de kust

De stad Malaga in het zuiden van Spanje

Deze stad vind zijn oorsprong zo ongeveer 2800 jaar geleden toen de Feniciërs hier een kolonie starten. Dit deden ze op de heuvel waar nu het alcazaba ligt. Dat betekent echter niet dat zij de eerste waren , tenslotte was de regio al langer bewoond tot ver in de prehistorie. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de dolmenes de Antequera.

Ubeda in Jaen

Ubeda in Jaen

Ubeda is een stad in de provincie Jaen in Andalusië.

Ze behoort bij een van de oudste van heel Europa. Er is een legende welke zegt dat de stad opgericht door Tubal een Afstammeling van Noah, die met die boot ;-) .  Hoe dan ook, alle grote culturen in Europa zijn hier geweest gedurende de duizenden jaren.  De Romeinen hadden hier een nederzetting met de naam Baetula. Maar de Visigoten en de Grieken en de Carthagers zijn er ook geweest. 

Osuna in de provincie Sevilla

Osuna in de provincie Sevilla

Osuna in de provincie Sevilla

Deze plek in Andalusië is gelegen in het middelpunt van deze Zuid Spaanse regio. Het werd al genoemd in de oudheid door de grote schrijvers uit die tijd , Strabo , Plinio en Ptolemaeus vermelden de Stad Urso . Appianus en Diodoros van Sicilië schrijven over de presentie van Romeinse troepen welke het gevecht aangingen met de Carthagenen. Ook de troepen van Caesar hebben hier gevochten tegen de laatste opstandige bevolking.