de streek Axarquía

de streek Axarquía

De streek genaamd La Axarquía ligt ten Oosten van Malaga in Andalusie.

Begint zo ongeveer vanaf Rincon de la victoria en gaat tot net voorbij het bekende Nerja. Ten Noorden gaat het richting Granada , tot aan Alfarnate.

De Naam uitspreken is misschien wat moeilijk. fónetisch ongeveer als Axar'kia . De naam Xarquia is oud Castellaans voor het moderne Jarquía, wat als betekenis " ten oosten van een grote stad waar het afhankelijk is "  heeft.

Dit is weer terug te voeren op het oudere Arabische šarqíyya dat op zijn beurt weer oostelijke deel betekent. Terug te voeren op het oosten van Malaga in dit geval.

De streek is best groot want er horen maar liefst 31 gemeenten hierbij. Dat zijn : Alcaucín , AlfarnateAlfarnatejo , Algarrobo , Almáchar , Archez , Arenas , Benamargosa , Benamocarra ,Canillas de Aceituno , Canillas de Albaida , Colmenar , Comares , Cómpeta , Cútar ,El BorgeFrigiliana , Iznate , Macharaviaya , Moclinejo , Nerja , Periana , Rincón de la Victoria , Riogordo , Salares , Sayalonga , Sedella , Torrox , Totalán , Vélez-Málaga , Viñuela , daarbij horen weer de nodige dorpen / gehuchten... we melden voor het gemak enkel even die wat wij bezocht hebben : CajizBenagalbón , RubiteEl Acebuchal . Kortom een hele hoop.

In 1487 verloren hier de moren enkele veldslagen tegen de Christelijke koningen bij enkele burchten waarbij een het kasteel van Zalia was . Dit was zo ongeveer de laatste streek dat de "moren" verloren voordat ze definitief van het Spaanse gebied verjaagd werden.

Deze regio was toen al en nu nog steeds een streek waar veel akkerbouw is met ondertussen ook het tourisme en tevens een geliefde regio voor buitenlanders met hun huisje "in de Spaanse zon". 

Cutar

Ook interessant