Comares is een van de vele witte dorpjes die Andalusië rijk is.
Het ligt zoals vaker op de zo typische plek , hoog boven op een heuvel. Comares is in tegenstelling tot de meeste dorpjes niet begonnen bij de Moren maar eerder bij de Grieken / Feniciërs welke hier zo rond de 7e eeuw voor Christus aankwamen, ze gaven het de naam Komaron .
De ligging was natuurlijk perfect, vanaf deze hoge plek kon men alle eventuele vijanden al van verre zien en natuurlijk ook zich beter verdedigen. Logisch dan ook dat de latere Moren hier een fort hadden. Dit omdat in die tijd gesproken van Qumaris wat vrij vertaald kasteel op hoog punt betekende. Ook zijn er nog enige resten te zien van dat fort in het deel waar de begraafplaats ligt. Tussen de gebouwen is nog een toren te zien ( wat er nog van over is ) . Vanaf die plek kun je zeer ver in de omgeving kijken en word al snel duidelijk waarom men dit dorp ook wel het balkon van de Axarquia noemt. Overigens bleek later bij onderzoek dat er ook al resten van een eerder Romeinse vesting bevinden onder deze toren. In 1487 viel ook dit dorp in Spaanse handen.
Doordat het dorp werd gegeven aan een Markies welke goed werk had verricht in de strijd tegen de laatste Moorse heersers kreeg het dorp veel rechten en voordelen. Het werd een soort van centrum voor de regio en dank de wijnbouw welke floreerde had men hier een goed leven. Dit was echter voorbij toen in de hele provincie Malaga de wijndruiven getroffen werden door een ziekte en er bijna niets van over bleef. Het zorgde voor een leegloop, veel later kwam dit dorp weer tot leven dank de vele toeristen welke hier een huisje kochten en zich vestigden. Met goede reden trouwens. Het dorpje is mooi , hoog gelegen met de typische witte huizen in smalle straatjes. Echt een bezoekje waard. Dit dorp heeft ook nog iets heel aparts, dat zijn de Verdiales, een folkloristische dans welke zeer apart is daar deze nauwelijks elders in Spanje gedanst word. Deze Verdiales doen ook enigszins vreemd aan als men elders in Spanje , dit ligt aan het feit dat deze dans helemaal teruggaat tot aan de Griekse oorsprong.