Het dorpje Setenil de las Bodegas is een van de meest markante dorpjes van Andalucia.
De rivier Guadalporcún , ook rio Trejo genoemd, heeft in het verre verleden een weg gezocht door de zachte steen en heeft op die wijze de huidige markante plek gemaakt waar nu het dorpje bevind, met zelfs delen van het dorp geheel in de rotsen ingebouwd. Een mooie koele plek in de hete Andalusische zomers.
Deze plek bevind zich op een 500 – 800 meter boven de zeespiegel. Al in het Neolithische tijdperk was er al de eerste bewoning. In de Romeinse tijd zou er een dorpje zijn in de rotsen dat afhankelijk was van Acinipo ( Ronda la Vieja ). Op historisch vlak heeft Setenil zijn steentje bijgedragen in de eindfase van de slag om Granada in de Middeleeuwen. De christenen versloegen namelijk in Setenil de Moren in 1484. Hierdoor lag vanuit hier de weg open richting het laatste bolwerk Granada.
Het oude gedeelte van het dorp is verklaard tot nationaal van historisch belang dorp. Zijn kerk stamt met zijn laat gotische stijl uit het einde van de XV eeuw. Dichtbij staat ”el Torreón del Homenaje” Resten van de oude burcht en delen van de middeleeuwse vestingsmuren.
De oorsprong van de naam van Setenil heeft meerdere verhalen maar de meest aannemelijk heeft een bijna grappige oorsprong. Setenil had een belangrijke vesting die als laatste verdediging lag naar het grote Alhambra in Granada. Toen de christenen bezig waren Spanje te heroveren op de Moren stuiten ze in Setenil op zware tegenstand. Met moest tig keren de burcht belegeren en na 7 keer mislukt te zijn noemde men het Septem-nihil, wat betekent 7 keer niks "siete veces nada" . Men begon in 1407 met de eerste belegering en dit herhaalde men meerdere keren totdat in 1484 de overwinning een feit was.
De hoofdinkomsten van het dorp is de landbouw, hoofdzakelijk olijfteelt en tarwe.
Nog even terug naar de oorsprong van de naam van het dorp. setenil heet dus nu setenil de las bodegas. Dit laatste is erbij gekomen doordat er al sinds de tijd van de moren veel druiventeelt was voor de wijn productie, vandaar de naam bodega.