Het dorp Competa

Het dorp Competa

De Costa del Sol staat in Nederland voornamelijk bekend als de bestemming waar je ongelooflijk bruin kunt worden en voor een snack terecht kunt bij Friet van Piet.

Maar onder de naam Costa del Sol valt de hele provincie Málaga, een provincie die zeer zeker een bezoek waard is.

Málaga stad heeft de afgelopen jaren een enorme metamorfose ondergaan en in de binnenlanden liggen dorpen waar de essentie van de Andalusische cultuur nog te zien, te proeven en te ruiken is. In de regio La Axarquía ligt het dorp Cómpeta.

Een half uurtje rijden van de kust, aan de voet van de Sierra Tejeda, Alhama en Almijara, wonen de Competeños al eeuwen. De naam komt uit het Romeins en betekent kruispunt van wegen. Vroeger was het dorp het middelpunt op de route tussen de provincies Granada en Málaga, handelaren kwamen elkaar daar tegen om hun goederen uit te wisselen. Vandaag de dag is het nog steeds een ontmoetingsplek, reizigers uit de hele wereld komen het dorp bezoeken en velen zijn gebleven. Het dorp heeft 4.000 inwoners, een deel daarvan is buitenlands en heeft met veel plezier de dorpse gewoonten overgenomen.

Tijdens een wandeling door de smalle en steile straatjes kom je verborgen hoekjes vol bloemen tegen en zie je nog oude mannetjes op een bankje zitten keuvelen. Op sommige plekken lijkt de tijd te hebben stilgestaan maar elders zie dan weer bijvoorbeeld een modern overdekt zwembad. De jeugd speelt net als elders ook hier computerspelletjes maar tijdens Semana Santa vinden ze het nog steeds een eer om een beeld van een heilige door de straten te dragen. Tradities worden hier in ere gehouden. Eén van de tradities van het dorp is het verbouwen van druiven voor rozijnen en wijn. Op 15 augustus viert men de Noche del Vino, een eerbetoon aan alle druivenplukkers aan het begin van de oogst. Inwoners en bezoekers genieten van muziek, dans, poëzie en gratis wijn.

competa 02 

Het dorp ligt aan de voet van het natuurpark, een uitstekend gebied voor wandelingen of paardrijd tochten. Bovendien is het een uurtje rijden naar Málaga, 1,5 naar Granada en 2,5 naar Sevilla, een ideale locatie om tot rust te komen en toch ook de omgeving te bekijken.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant