Het kasteel van Zalia

Het kasteel van Zalia

Het kasteel van Zalia ligt bovenop een heuvel in de buurt van Alcaucin

Het lag strategisch perfect, een ver zicht op de tegenover gelegen vallei met op de tegenoverliggende berg weer een wachttoren. Tevens liep hier de hoofdweg tijdens het Moorse rijk van Malaga naar Granada.

Het kasteel werd vermoedelijk ergens in de X eeuw gebouwd op een plek waar al een vestiging zag, vermoedelijk stammende uit de tijd van de Feniciërs. Het wordt namelijk in 909 al vermeld in een geschrift. Ze hebben het flink uitbreidt want het bestaat uit een binnenring en een buitenring waar men van vermoed dat men daar graan verbouwde om zo een vorm van onafhankelijkheid te hebben tijdens belegering.

Het kasteel wordt in latere geschriften vaker genoemd en er waren heel wat nederzettingen in het hoger gelegen plateau gevestigd , zeer vruchtbaar gebied welke dus bescherming kregen van onder andere dit kasteel. Door de aanhoudende veroveringen meld een Arabisch geschrift in de XIV al dat het gebied vrijwel leeg liep met enkel een garnizoen achterblijvend op de burcht. Met reden dat met vertrok want in 1485 werd het veroverd door de christelijke troepen en het diende vervolgens als gevangenis voor de nog gedurende bijna 100 jaar rebellerende Moorse nazaten. Het nabijgelegen Alcaucin werd in 1568 “opgeschoond” van Moorse nazaten en vervangen door Christelijken uit andere delen van Spanje.

Volgens een legende kreeg dit kasteel naar een koningin welke er woonde die Zaila heette. Ze ging elke dag naar een in de buurt gelegen water om te baden, op een dag werd ze gevolgd door een onderdaan welke haar bespiedt tijdens haar bad. Helaas voor hem werd hij betrapt en kon de rest van zijn dagen slijten in de cel met de herinnering aan zijn koningin.

In later eeuwen raakte het kasteel in verval en werd het zoals vaak ook gebruikt als bouwmateriaal voor andere gebouwen. Een zware aardbeving in 1885 deed de rest..

Het kasteel….. lees ruïne…. Lees hoop stenen… is makkelijk te bezoeken. Er loopt een weg heen naar een hotel , men kan de auto op de weg plaatsen en even de ruïne op. Er is niet zoveel van over maar hete uitzicht loont de moeite.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant