Granada stad

Granada de ooit machtige hoofdstad

Granada stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie

Deze plek is bijna niet te beschrijven in een kort verhaal. Er is zoveel historie "dank" het feit dat ze behoorde tot een van de belangrijkste steden binnen de Moorse wereld en natuurlijk het bekende Alhambra.

De historie van deze stad gaat terug tot zo ongeveer de VII eeuw voor christus toen de Iberiërs hier de eerste nederzetting bouwden met de naam Ihverir.  Tig eeuwen verder, in 180 voor christus veroverden de Romeinen deze streek en nederzetting en noemden het Ilíberis. de stad groeide uit tot een belangrijke stad binnen het Romeinse rijk welke zelfs drie senatoren leverden aan de centrale regering in Rome. Deze Romeinse stad bevond zich op de plek waar nu de Albaicín wijk ligt en aan de voet van het huidige Alcazaba en de plek van het alcazaba. 

Na de Romeinen kwamen er andere culturen zoals de tardo Romeinse en de Visigoten.  Veel is hier niet van bekend. Wel in 693 duikt de stad op in een vermelding in Toledo toenmalige hoofdstad van de Visigoten maar in 961 is er een vermelding over Granata . Er stond toen een fort, vermoedelijk van de resten van de oude Romeinse stad, welke Hisn Granata genoemd werd.  De belangrijkste stad in die tijd was Medina Elvira op 10 km van het huidige Granada.  Toen in 1009 allerlei kleine koninkrijkjes van Taifa werden opgericht cq uitgedeeld kreeg de Berberse familie Ziri de troon van Granada.  Die richten in 1013 op de plek van het oude Lliberri de nieuwe stad Granada op en verlieten de oude hoofdstad Medina Elvira welke vanaf toen in verval raakte. 

De nieuwe stad bevond zich op de plek waar het huidige Albaicín ligt. Ze omvatte in de Ziri tijd zo een 4400 huizen. Het Ziri tijdperk duurde maar liefst tot 1238. Toen kwam ene Muhammad Ibn Yusuf Ibn Nas welke de Nazari dynastie vormde welke verantwoordelijk is voor de bouw van het Alhambra.  Deze dynastie duurde tot 2 Januari 1492 toen de Christelijke legers Granada veroverden. De meeste moslims verlieten daarop de stad en land richting Afrika, degene die achterbleven trokken zicht terug op het albaicin en bij het alhambra. Deze vanaf dat moment Moriscos genoemde inwoners van de stad werden uiteindelijk tot gedwongen de stad en het land te verlaten na de grote opstand in de Alpujarra tussen 1568 en 1571. De stad werd volledig Christelijk en men kreeg zelfs de titel Aartsbisdom. Zelfs werd er een hooggerechtshof gebouwd en keizer karel V welke zijn rijk vanaf Duitsland tot aan Spanje liep bouwde hier zijn hof boven op het Alhambra. Hiermee worden dus her en der Moorse gebouwen afgebroken cq aangepast en komt de Barok stijl prominent aanwezig.  Veel later als de Franse legers Spanje innemen word het Alhambra bezet door Franse troepen , deze gebruiken vanalles wat ze kunnen gebruiken om vuur te maken en zo gaat een deel van het Alhambra in rook op, als ze uiteindelijk vertrekken in 1812 blazen ze ook nog de nodige dingen op om niks in handen van hun vijand te laten komen waarmee nog meer vernield word....eeuwig zonde dus.... Maar uiteindelijk met de bouw van de Gran Via ( boulevard ) moet ook alweer een deel van het oude Moorse Granada wijken voor de toekomst.....  Gelukig werd het oude Moorse Granada , wat er nog van over was , in de burgeroorlog van 1936 gespaard.  Momenteel is Granada een moderne stad welke zeer veel oudheid bevat en los van het Alhambra ook zeer zeker absoluut een bezoek waard is. 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant