# #

De Moren als verzamelnaam

De Moren als verzamelnaam

In Spanje en daarbuiten spreekt men over de Moren maar dat is een verzamelnaam


In de geschiedenis van Spanje spreekt men over de Moorse tijd en de Moren. Dit is echter geen bevolkingsgroep maar een verzamelnaam van diverse volkeren in een bepaalde periode van de geschiedenis van Spanje.

 

We spreken hier over de tijd vanaf  711 dat de "moslims" met ongeveer 20.000 man Spanje veroveren op de Visigotische koning Roderick tot aan de tijd dat de christelijke soldaten in 1492 Granada veroverden en uiteindelijk er in 1525 een verbod kwam op de islam en men de keuze kreeg om de converteren tot het christendom of te vertrekken. Vanaf dat moment werden degene die van geloof waren verandert Moriscos genoemd.

Wie waren dan die "Moren" ?  Allereerst waar is die naam Moors vandaan gekomen. Tijdens Fenisische tijd werd het Noorden van Afrika Mahur genoemd en na de Romeinse verovering werd het Noordelijk deel van Africa waaronder Marokko en een deel van Algerije Mauritanië genoemd ( Romeinse provincie ) . Daaruit kwam dan de naam Mauros .... later Moros. 

Moorse burcht

Nu is het niet zo dat degene welke Spanje veroverden enkel alleen uit dit deel van Afrika kwamen. De invasie bestond uit Berbers en Omajjaden. De Berbers kwamen uit het Noorden van Afrika ( Marokko en Algerije ) en de Omajjaden kwamen uit het "Arabische rijk " met hun hoofdstad Damascus. De hoofdgroep waren de Omajjaden welke hun rijk uitbreiden vanuit Damascus inclusief Mekka en Bagdad en tot bijna aan Kaboel. Tevens veroverden zij geheel Noord Afrika inclusief dus dat deel dat de Romeinen Mauritanië noemden. Vanuit daar staken ze de zee over en veroverden de Omajjaden samen met Berbers Spanje . Vanaf toen Mauros.... Moros dus,  in de latere geschiedenis kwamen weer andere volkeren aan de macht zoals de Almohaden , Almoraviden , Nasriden maar ook Mozaraben welke christenen waren die bekeerd waren tot de islam.  Kortom eenvoudig gezegd, alle volkeren welke heersten in het zuiden van Spanje vanaf de verovering in 711 in Andalusië tot aan 1525 noemt men de Moren...  Toen in 1525 de islam werd verboden werd eenieder welke bekeerde Morisco genoemd. 

Kunt U het nog uit elkaar houden ? 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast