Canillas de Aceituno

Canillas de Aceituno

Canillas de Aceituno is een klein dorpje in de Axarquia regio in de Spaanse provincie Malaga.

De oorsprong hiervan is waarschijnlijk te vinden in de Moorse tijd. Toen stond dit dorp bekend om zijn productie van zijde. De zijde was zeer geliefd aan het hof in Granada .

De regio van dit dorp stond vol met planten welke de voorkeur hadden van de zijderups die men hiervoor gebruikte. Na de verovering van de Christelijke legers stopte deze productie en werd het weer stil. Pas in 1569 duikt het dorp weer op in de geschiedenis tijdens de opstand van de Moren. Na een aanval op een herberg door enkele verzetsmensen uit het nabij gelegen Sedella grijpt de regering in en martelde meerdere opstandelingen welke in de gevangenis gegooid werden. Dit leidde weer tot een volgende opstand waardoor uiteindelijk Canillas compleet werd ontvolkt en in 1571 het kasteel met de grond gelijk gemaakt werd. Reden waarom vandaag de dag er dus zo goed als niets meer van te vinden is. 

Hierna word het dorp voorzien van nieuwe inwoners welke in dit geval vooral afkomstig waren uit Lucena en Cabra in de provincie Cordoba, Archidona en Antequera uit de provincie Malaga en Andújar uit de provincie Jaén. 

Na de val van Granada stopte hier de zijde productie en werd er druiven geplant. De wijnproductie nam het over. Dit gaf bloei aan het dorp en regio echter in 1865 en 1878 kreeg zowat half andalusië de filoxera in de druiven en dit zorgde ervoor dat men honger leed want het vernietigde bijna de gehele druiven plantages in andalucia.  Alsof het nog niet erg genoeg was werd de regio getroffen door een aardbeving welke veel doden tot gevolg had in het dorp. Maar liefst 324 huizen waren vernietigd en nog zo een aantal beschadigd. Zo groot was de ellende dat de koning het dorp bezocht. 

Vandaag de dag is het een rustig dorp dat nog steeds mooi gelegen is. 

  

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant