Lucena in de provincie Cordoba

Lucena in de provincie Cordoba

Lucena is een kleine stad in de provincie Cordoba

Deze stad heeft een geschiedenis die afwijkt van de rest van Andalusië. In de buurt heeft de laatste veldslag plaatsgevonden tussen Julius Caesar en opstandelingen onder leiding van Pompeus.

Dit is echter niet het aparte waar we aan refereren . Die komt tijdens de Moorse tijd zo tussen de IX een XII eeuw toen was Lucena exclusief bewoond door de Joodse gemeenschap binnen het Moorse rijk.  Er was een belangrijke universiteit waar veel vertalers vandaan kwamen die overal in het Moorse rijk terecht kwamen. Echter toen de Almohaden Spanje binnenvielen werd de stad 1148 ingenomen en moesten de inwoners kiezen , converteren of sterven. De overlevenden vertrokken richting Toledo welk vanaf dan de grootste Joodse gemeenschap word. In 1240 werd de stad voor het eerst ingenomen door de Spaanse christelijke troepen en dat ging zo een tijdje over en weer In 1371 viel de stad voor het laatst weer in handen van de Spaanse troepen. Toen men in 1483 de Moorse heerser Boabdil gevangen nam tijdens weer een slag om Lucena zat deze zelfs een tijdje gevangen in het kasteel van Lucena. 

Lucena is momenteel een mooi klein levendig Cordobees stadje met een enkele verdwaalde toerist. Jammer eigenlijk want het is een bezoek waard. Niet enkel om het kasteel maar ook om het oude centrum en de vele kerken en oudere herenhuizen die er nog overal zijn. 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant