Cabra is een dorp in de provincie Cordoba

Cabra is een dorp in de provincie Cordoba

Cabra is een dorp in de provincie Cordoba in Andalusië

Zoals zo veel plekken in Andalusië was er ook hier al bewoning in de oertijd gezien de vondsten in de natuursteengrot genaamd Cueva de la Mina.  De eerste echte keer dat deze plek bloeide was tijdens de Romeinse tijd.

Er lag al een nederzetting van de Turdetani een volk afkomstig uit Tartessos in Griekenland. In het jaar 192 voor Christus wordt er geschreven over een nederzetting met versterkte muren op deze plek inclusief een koning genaamd Corribilo. Na de ondergang van het Romeinse rijk kwam het tijdperk van de Visigoten. Cabra werd zelfs een belangrijke plek binnen het Visigotische rijk, een bisdom.  In het jaar 745 vind een grote veldslag plaats tussen de Visigoten en de een aantal jaren eerder in Spanje gelande Moorse legers. Deze strijd word verloren door de Visigoten en daarmee begint het Moorse tijdperk. In die tijd verandert de naam Egabro in Qabra. 

 

Het bisdom blijft bewaard in de eerste eeuwen tijdens de Moorse overheersing. Hieraan komt een eind na de inval van de Almohaden. Door de naderende invasie van de Spaanse christelijke soldaten uit het noorden komt Cabra steeds meer op de grens te liggen en word meerdere malen over en weer veroverd. Zo rond 1240 valt het definitief in handen van het Noorden.  In de burgeroorlog werd de stad gebombardeerd wat niet enkel flinke schade zorgde maar ook vele doden te betreuren waren. Zo rond 1960 was er een flinke leegloop van mensen van Cabra naar het industrierijke Noorden van Spanje en Europa. . Momenteel leeft men hoofdzakelijk van de landbouw ( onder andere olijven ).

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant