De Moskee van Almonaster la Real

De Moskee van Almonaster la Real

Hoog in het noorden van de provincie Huelva ligt Almonaster la Real

Dit kleine dorpje is wat ons betreft een van de mooiste in dit deel van Andalusië , maar daarover later meer. Aan de rand van dit dorpje met zo een ongeveer 600 inwoners ligt een gebouw met veel historie.

Op deze plek waren de Romeinen in de 1e en 2e eeuw al aanwezig en hadden hier een belangrijk gebouw staan. Toen de Romeinse tijd voorbij was en de Visigothen het overnamen transformeerde zij het gebouw tot een klooster.  Toen uiteindelijk de "Moren" binnenvielen kwam ook dit deel onder hun bewind. In de tijd van het kalifaat van Cordoba werd er hier in de IX / X eeuw een moskee gebouwd met behulp van resten van de culturen die er eerder waren geweest. Dit was de tijd van  Abd al-Rahman III die tot aan Almeria zijn rijk had. Men gebruikte toen vaker gebruikte spullen van eerdere volken. De Romeinen hadden prima pilaren uit steen gehakt dus waarom nieuw maken als je al iets goeds hebt. Deze pilaren zijn er nog steeds. Ook is er nog gothisch te vinden zoals het altaar.  

De moskee bestaat uit twee fundamentele ruimten: de gebedsruimte en de wasplek. Het derde is de minaret van waaruit tot gebed werd opgeroepen. De gebedsruimte bestaat uit vijf "schepen" loodrecht op de qibla-muur ( de richting naar Mekka) , met in het midden de oudste mihrab ( islamitische gebedsnis  ) van het Spaans schiereiland.

De zuilen en kapitelen van de gebedsruimte zijn gemaakt van Romeins en Visigotisch steenwerk, terwijl de bogen van baksteen zijn. Waarom zelf wat nieuws maken als je prima materiaal ter beschikking hebt ?. De wasplaats, uitgegraven in de rots, is onregelmatig van vorm, bijna vierkant. Het wasbekken is uit graniet gehouwen. Van de Minaret is enkel het onderste derde deel overgebleven uit die islamitische periode. Toen deze streek in de XIII eeuw werd veroverd veranderde men deze in een Christelijke kerk , de minaret werd een klokkentoren en binnen maakte men een deur naar buiten erbij . Dit maakt deze plek bijzonder in Spanje. Door de mengeling van de diverse stijlen, materialen en geloofsrichtingen en natuurlijk de plek waar het ligt is dit absoluut een bezoekje waard. Het is niet groot en de weg er na toe kost meer tijd dan het te bezichtigen maar toch, loont het. Althans dat vonden wij.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant