Mezquita in Cordoba stad

Mezquita in Cordoba stad

In Cordoba stad ligt de Mezquita, een absolute must om te gaan bekijken

In de 6e eeuw was er hier op deze plek de oude stad van de visigothen welke Corduva genaamd werd en op de plek onder de huidige moskee stond toen ook een kerk. In oude verhalen van de moren uit de 13 e eeuw werd er gesproken over een kerk , die werd pas in de 1934 gevonden bij onderzoek in de huidige Moskee. Enkele overblijfselen kan men zien tijdens een bezoek in de moskee. 

Voor de Visigothen waren natuurlijk de Carthagers hier ook al en toen heette het Karduba , tot in het jaar 212 een grote veldslag de Romeinen de macht overnamen en het Corduba noemden.

Maar dit verhaal gaat over de moskee welk na de verovering van de Moren hier in de 8 eeuw werd gebouwd. In het jaar 711 werd de stad veroverd door de Moren en men maakte het de hoofdstad van het toenmalige Al Andalus. We spreken over het jaar 788 , de tijd van Abd al-Rahman I. Hij was het die de opdracht gaf om een moskee te bouwen naar voorbeeld van de moskee van Damascus en de al-Aqsa in Jeruzalem.  Ze gebruikten veel materialen van de vorige culturen in de bouw. Het meest in het oog springende zijn de pilaren van de moskee welke allemaal uit de Romeinse tijd stammen.   In het jaar 840 begint Abd al-Rahman II met een uitbreiding in het zuiden welke duurt tot 848. Hij liet ook een overdekte tunnel bouwen van uit het Alcazar naar de Moskee welke enkele jaren later weer werd afgebroken.  In 951 starte Abd al-Rahman III weer een uitbreiding inclusief de bouw van een minaret. In 961 start zijn zoon al-Ḥakam II met wederom een verdere uitbreiding. Tevens bouwde hij een nieuwe sābāṭ en de huidige muur van de qibla, de miḥrāb en de maqsura. Uiteindelijk zorgde in 988 Almanzor ervoor dat het geheel bijna verdubbelde in omvang. 

In 1236 word de stad veroverd door de Spaanse legers uit het Noorden onder leiding van koning Fernando III en meteen gebruikt men de moskee al als kerk om de eerste mis te houden. Er werd al direct een altaar geplaatst waardoor de eerste originele moskee delen al vernietigd werden.  Zo voerde men gedurende enkele eeuwen kleine veranderingen door tot in 1538 de grote verandering plaatsvond en daarmee de grootste vernietiging van de moskee. De bouw van een grote kathedraal in het midden van de moskee. Daarvoor heeft men een behoorlijk groot deel van de moskee gesloopt en daar de gigantische kathedraal gebouwd. Dit alles gebeurde met de toestemming van de toenmalige koning karel V. Echter toen het klaar was en hij het resultaat zag was hij naar verluid niet heel blij ermee. Hij zou gezegd hebben : "je hebt iets gebouwd wat jij en iedereen ergens anders zou bouwen maar je hebt het gebouwd door iets wat uniek was in de wereld stuk te maken ".  Het duurde tot 1816 toen men de originele Mirhab vond achter een kapel en men begon met restauraties van de originele moskee daarmee weer delen van de Renaissance te verwijderen. Uiteindelijk werd de Moskee in 1984 opgenomen als UNESCO World Heritage.  De geschiedenis van deze plek is natuurlijk veel uitgebreider dan hier geschreven, dat zouden tig pagina's vol zijn.

Het beste is om ter plekke gaan kijken en onderstaande foto's te bekijken, want een plaatje zegt meer dan 1000 woorden ;-)  De moskee is te bezoeken met of zonder gids. meer info vind U  < hier > 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant