Baena Cordoba

Baena in de provincie Cordoba

Baena is een klein dorp in de provincie Cordoba in Andalusië

Dit Spaanse dorp ligt niet ver van het meer bekendere Zuheros en Luque, allen natuurlijk met kastelen hier ooit gebouwd ter verdediging van de regio. Zo ook in Baena heeft men een kasteel.

Om te beginnen is de naam afkomstig van Moorse origine namelijk Bayyana welk volgens de overlevering weer een verbastering is van een Romeinse villa die er gestaan zou hebben toen de Berbers in de VII eeuw deze regio overnamen en een oude Romeinse villa welke er nog was gebruikten als onderkomen en die begonnen te versterken. Maar de historie van deze regio is veel ouder, als bewijs heeft men in de buurt een grote Iberische leeuw gevonden welke terug te voeren is naar de 7e eeuw voor Christus toen hier de Iberische stad genaamd Iponuba lag op een paar kilometer van het huidige Baena. Vervolgens komen de Romeinen waar wel veel resten van zijn gevonden echter weinig in geschreven geschiedenis.

Baena duikt weer op in de geschiedenis toen in 899 de Muladi opstand plaatsvond onder leiding van de beroemde Umar ben Hafsún. Meer hierover >> Link .... Het werd zelfs even de "hoofdstad" van Cabra.

Het ooit zo machtige kasteel is niet veel meer van over. In 1240 viel het in handen van de Christelijke koningen onder leiding van Ferdinand III maar in 1300 viel Mohammed II Baena aan en wist zelfs de helft te veroveren echter het lukte hem niet om het helemaal in handen te krijgen.  30 jaar later vond wederom een strijd plaats met hetzelfde resultaat.  Het huidige kasteel stamt hoofdzakelijk uit de periode van de Christelijke koningen met enkele resten nog van de oudere Moorse vesting. In 2022 was men volop bezig met restauratie van het kasteel en de omgeving ervan. 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant