Het eiland van Sancti Petri

Het eiland van Sancti Petri

Even voor de kust van Andalusië in de provincie Cadiz ligt een klein eiland.

Dit was het eiland waar de Griekse historicus Strabo al in de eerste eeuw na christus over schreef.

Toen de huidige stad Cadiz in 1104 voor christus werd opgericht door Fenisiers afkomstig uit de stad Tyre in het huidige Libanon bouwden ze vlakbij op een eiland een tempel voor hun god Melkart. In het oude Babylonië noemde men deze Baal en de Grieken noemden deze Hercules.

De Fenisiers afkomstig uit Tyre zagen Melkart ook als hun god voor de reizen en ontdekkingen en dus toen men de nederzetting welke het huidige Cadiz is oprichten om handel te kunnen drijven met de stad Tartessos bouwden ze ook een tempel ter ere van Melkart aan wie men hun rijkdom had te danken. Later schrijft een Griekse geschiedschrijver zouden de resten van Hercules hier begraven zijn net als de riem van Teucros , zoon van koning Telamon. Ook dat de boom van Pygmalion wiens vruchten smaragden zouden zijn zou er begraven zijn. Al dit voedde natuurlijk de mythe dat er hier heel wat “te halen” was….

Er word ook geschreven dat de bekende Hanibal de tempel bezocht heeft om voor kracht te vragen voor de latere tocht naar Rome.  Tevens is een andere beroemheid Julius Ceasar ook hier geweest.  Uiteindelijk met de inval van de barbaren en latere Visigoten kwam een einde aan het belang van deze tempel en het eiland.  De tempel geraakte in verval en later in de Moorse tijd is er nog melding van gebouwen en zo op het eiland maar door de faam die het had waren er vaker zoektochten naar de grote rijkdom die er dus moest zijn en dat had gevolgen voor de tempel of wat er nog van over was.  Uiteindelijk in de XVII eeuw bouwde men hier de eerste vesting om zo zich beter te kunnen te beschermen tegen aanvallen vanuit zee.  Deze werd door de eeuwen heen steeds weer versterkt en toen het buiten gebruik raakte zelfs even een gevangenis geweest.  Sinds een tijd is het gebruik puur toeristisch.  Men kan het eiland enkel bereiken met een bootje met weinig diepgang . Er worden kanotochten georganiseerd naar het eiland en ook boottochtjes met een gids die de mensen dan rondleid. Allemaal best de moeite waard.  Zie maar zelf op de foto's

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant