de provincie Cadiz

De provincie Cadiz

De meest zuidelijke provincie in Andalusië is Cadiz

Door zijn ligging aan zowel de Atlantische oceaan als ook aan de middellandse zee was deze plek zeer interessant om te wonen. Toen lag men natuurlijk niet op het strand te zonnen maar was het natuurlijk een voedselbron en had men al vroeg contact met andere volkeren.  Zo vond men al in de buurt van El Puerto de Santa Maria resten van de eerste mensen van wel 10.000 jaar geleden.  Maar "het feestje" begon pas echt met de komst van de Fenicïers zo rond de 9e eeuw voor christus.

Zij begonnen zich hier te vestigen en stichtten nederzettingen waaronder de stad Cadiz , Medina Sidonia , El puerto de Santa Maria. Ook zou de tempel van Hercules op of rond het huidige eiland Sancti Petri  hebben gestaan. Een indrukwekkend begin dus. Maar daar hield het niet bij op want vervolgens kwamen de Romeinen. Een van de hoofdwegen genaamd de Via Augusta verbond de stad Cadiz met Rome.  Dank die aanwezigheid van het water en de vruchtbare grond werd er veel gehandeld met andere gebieden. Zo was er onder andere de stad Baelo Claudia aan de zee die rijk werd door onder andere het produceren van Garum en Mojama. Die laatste werd en word gevangen volgens een hele oude methode geleerd van de Feniciërs. Maar er was ook zoutproductie zoals in Iptuci welke tot vandaag de dag nog actief is. Na de ondergang van het Romeinse rijk kwamen hier diverse volkeren waaronder de Vandalen en de Visigoten. 

zoutwinning van Iptuci

In het jaar 711 vond hier een grote slag plaats tussen de Moren welke overgestoken waren vanuit Afrika via Gibraltar en de Visigoten onder leiding van Koning Rodrigo. Die slag vond plaats niet ver van het huidige Arcos de la Frontera. Rodrigo verloor en daarmee was de weg vrij voor meerdere eeuwen bloei in het Moorse rijk waarbij Cadiz een "hoofdstad "werd van een regio binnen dat Moorse rijk . Lang duurde dat niet want al in 844 word de stad door de Vikingen notabene overvallen en leeggeroofd en vernietigd inclusief het toen machtige Medina Sidonia. Men besloot toen om een nieuwe stad te bouwen welke trouwens nu niet meer bestaat maar ergens vlakbij het huidige Arcos de la Frontera lag. Maar goed, de restanten werden weer opgebouwd en Cadiz herleefde weer. Er braken toch weer gouden tijden aan in de provincie met onder andere het Castillo Palacio de los Ribera in Bornos. De huidige statige burcht heeft zijn oorsprong in een Moorse burcht. In Alcala de los Gazules zijn nog steeds de "Moorse bronnen" te vinden. Ook in de binnenlanden bij Benalup – Casas Viejas zijn resten te vinden uit die tijd net zoals bij Benaocaz , maar dat is niets in vergelijk tot de Romeinse overblijfselen die daar te vinden zijn zoals bv Ocuvri niet ver van Ubrique. Ook het imposante Castellar de la Frontera is van oorsprong Moors en zeer een bezoek waard. Maar de absolute geheim tip is zeer zeker het kasteel van San Marcos wat een van de weinige plekken  is waar nog een mihrab intact aanwezig is net zoals in de Befaamde Mezquita in Cordoba stad. Nu we toch bezig zijn, vergeet in Jerez de la Frontera niet het Alcazar te bezoeken of in Jimena de la Frontera het kasteel met zijn machtig mooie uitzichten. Mooie uitzichten heb je ook vanaf het oude kasteel van Olvera of bezoek Tarifa waar het allemaal begon. U merkt , we zijn net in de Middeleeuwen en Andalusië heeft dan al een geschiedenis waar men U tegen zegt.

alcazar de jerez de la frontera

In 1264 werd de stad Cadiz veroverd door de Christelijke koningen. Dan is het even redelijk stil ten opzicht van de grote gebeurtenissen maar in de XVIII eeuw beleeft het toch wel de gouden eeuw, want vanuit buurprovincie Huelva vertrok men per boot naar de "nieuwe" wereld en verdiende men er letterlijk goud geld mee... Er is een museum waar de boten van Columbus te zien zijn ( replica's ) . Ook is het klooster  waar Christoffel Columbus zelf heeft verbleven in afwachting van de centjes van de koning om zijn te reis te betalen. Ook werd in 1812 de allereerste grondwet van Spanje hier in Cadiz getekend. Het hoofdkantoor van de Marine zat in San Fernando met een best mooi marine museum.

Cadiz caleta strand

Maar goed, de huidige provincie Cadiz bestaat pas sinds 30 november 1833. Toen pas ontstond de huidige omvang. Op dit moment is Cadiz een provincie waar niet de grote massa heen gaat zoals de Costa del Sol maar toch veel tourisme is die veelal wat meer wil en kan betalen. Maar daar krijg je ook wat voor terug met de vele ongerepte stranden en gebieden. Van die mooie stranden zijn als voorbeeld het strand van playa de los atunes of playa de los lances waar veel windsurfing word gedaan. het strand van costilla la Rota en la regla of cruz de mar , beide in Chipiona .  Maar ook in de binnenlanden van de provincie is er veel te zien. Villamartin, Ubrique , San Pablo de Buceite, Prado del rey , Vejer de la Frontera , Chiclana de la Frontera , Benalup Casas Viejas , AlgodonalesLa muela , Torre Alháquime

Ook interessant