Castellar de la Frontera

Castellar de la Frontera

Castellar de la Frontera was ooit 1 dorp binnen in de muren van een kasteel in de provincie Cadiz.

Vandaag de dag zijn er twee dorpen , het oude Castellar welk nog steeds binnen de muren van het kasteel ligt en enkele kilometers verder , dichter bij de zee een nieuw Castellar , gebouwd in 1971.  Daarover later meer.

In de prehistorie woonde de mens hier al. best wel logisch, hoog en dus veilig gelegen een ideale plek. De eerste tekenen van een vesting heeft men in het Iberische tijdperk als in de regio een toren gebouwd word en later in de Romeinse tijd langs de wegen van de Romeinen nederzettingen ontstaan met ook soms vestigingen.

Zeker is dat op deze plek na de inval van Spanje dor de Moren in 711 op deze plek een vestiging is gebouwd. Later word er in het Nazari tijdperk welke duurde van 1238 tot 1492 melding gemaakt van een ring van burchten ter verdediging van Granada en daar hoorde Castellar bij.  De la Frontera kregen een groot aantal dorpen daar ze gedurende langere tijd aan de grens lagen tussen het Christelijk koninkrijk en het Moorse rijk. In 1434 werd de burcht van Castellar dan ook ingenomen door de Christelijke Spaanse legers. Dat was niet voor het laatst, enkele keren ging het over en weer tot uiteindelijk het definitief veroverd was.

Daarna is het redelijk stil in de geschiedenis en zo komt het dat in 1945 een bedrijf word opgericht welke zich bezighoud met het verwerken van boomschors.  Het aantal werknemers groeide flink echter de meeste woonden in krotten welke rondom het bedrijf gebouwd werden. uiteindelijk woonden maar liefst 1500 mensen op de plek welke La Almoraima werd genoemd op 1 kilometer van het huidige nieuwe Castellar.  In 1960 begint men in de buurt met het maken van een stuwmeer en zodra de werkzaamheden ver klaar zijn onteigend men een stuk land op 1 kilometer van La Almoraima en 9 van Castellar de la Frontera ( het oude ) en verhuisd men de meeste inwoners van beide plekken naar het nieuw gebouwde dorp.  Het oude Castellar raakte redelijk in verval en al snel kwamen er de nodige kunstenaars welke dankbaar gebruik maakten van de goedkope huisvesting binnen de muren van het kasteel. Het kasteel en de huizen werden door de jaren opgeknapt en het is haast een must om hier eens te lopen om zo het gevoel te krijgen hoe het vroeger dus geweest is om binnen de muren van een kasteel te wonen. De moeite waard dus, foto's zeggen genoeg 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant