El Puerto de Santa Maria

El Puerto de Santa Maria

El Puerto de Santa María is een mooi klein stadje in de provincie Cadiz in het zuiden van Spanje

Een van de must see plekken in Andalucia is wat ons betreft el puerto de santa Maria. 

Deze kleine havenstad was een van de plekken waar Columbus aan zijn reizen begon waarbij hij per ongeluk Amerika ontdekte, om precies te zijn vertrok de tweede reis van deze kleine Spaanse stad.

 De historie van deze plek is bijzonder, men denkt dat dit de plek is waar de Griekse astroloog Claudius Ptolemaeus in 1e eeuw na Christus aan refereert zijnde el puerto de Puerto de Menestheo, een stad die zou zijn opgericht net na de oorlog om het befaamde troje. De stad droeg de naam van Menestheo welke een van de 40 soldaten zou zijn die in het beroemde paard van Troje zaten. 

Later kwamen hier zoals op meer plekken de Feniciërs en daarna de Romeinen en de Visigoten tot in het jaar 711 Täriq de straat van Gibraltar overstak en ook hier de Moorse tijd aanbrak welke ook hier voor rijkdom en voorspoed zorgde.  Deze duurde tot 1260 tot ook hier de christelijke koningen de stad veroverden en deze de naam Santa María del Puerto gaven. De 15e en 16e eeuw waren gouden tijden voor deze stad. Tot Sevilla zich de rechten toe-eigende liep alle commerciële verkeer vanuit America via hier en zorgde voor grote rijkdom. Toen had men tientallen "paleizen" in de stad. Zeer luxe woningen waar de eigenaar natuurlijk zijn rijkdom mee liet zien. Niet allen bestaan nog maar voldoende om de rijkdom van weleer te kunnen zien.

Later kwamen roerige tijden waarbij een overval en plundering door de Engelse en Hollandse troepen een dieptepunt was voor de stad, hierna kwam de bezetting door de Franse troepen welke uiteindelijke resulteerde in de onafhankelijkheid oorlog.

Momenteel is het toerisme de hoofd inkomst van deze stad. Wat ons betreft een bezoek zeer zeker waard !

Niet alleen de oude binnen stad met de vee oude panden, maar ook het kasteel in de stad waar binnen een absolute verrassing te zien is, een deel van een moskee die zeer mooi en imposant is ( vinden wij dan ) . De stad zelf is puur Spaans, er is wel toerisme maar dat is in hoofdzaak Spaanstalig, mooi want zo bewaard deze stad zijn authentieke karakter

Overigens is deze stad een van de grote steden op het gebied van sherry. De bodegas Osborne, Terry, Caballero, 501, Gutiérrez Colosía, Duff-Gordon, Grant en Obregón zijn allen hier gevestigd. Dat alleen is al de moeite om hier op bezoek te gaan want natuurlijk kan men bodegas bezoeken en proeven.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant