Cadiz stad in het zuiden

Cadiz stad in het zuiden

Cadiz is een van de oudste steden van heel Europa

De geschiedenis is daarmee heel lang en er valt veel te vertellen. Dit verhaal zal een beknopte versie zijn. De stad heeft het te danken aan zijn strategische ligging tussen de middellandse zee en de Atlantische oceaan.

De stad is gesticht rond 1100 voor Christus door de Feniciërs welke deze plek Gadir noemden. De beroemde Hannibal startte hier zijn tocht om Rome te veroveren. Dat duurde niet lang want de Romeinen veroverden later weer Spanje en daarmee ook de stad Cadiz en werd ze Gades genoemd. In die tijd werd ze belangrijk in het Romeinse rijk met een eigen zetel in Rome. Er werd zelfs het grootste Romeins theater gebouwd van geheel Spanje en een aquaduct dat water naar de stad bracht van wel 70 km verder weg !. Zo is de hele stad en omgeving een groot museum van allerlei culturen. Na de Romeinen namen de Goten het nog even over.

Toen in het jaar 711 de eerste Moren het vaste land binnenvielen onder het commando van Tariq ibn Ziyad was dit in de huidige provincie Cadiz bij het huidige Gibraltar vernoemd naar deze Tariq en verbasterd ( Chabal Tariq ) , en werd al snel ook de stad Cadiz zelf ingenomen en weer veranderde de naam, deze keer in Qades. Ze hadden trouwens het toeval mee dat de toenmalige Gotische Koning met zijn legers in Noord Spanje was aan het vechten tegen een opstand en hij gedwongen was met een deel maar van zijn legers naar het zuiden te komen om uiteindelijk de strijd en zijn leven te verliezen in de slag bij Guadalete en daarmee heel Spanje open lag voor de zegetocht van de Moren. De stad Cadiz bleef belangrijk doch viel onder het bewind van de stad Medina Sidonia ( ook mooi om te bezoeken ) .

In de XIII eeuw werd het veroverd door de Spaanse christelijke legers en de toenmalige bewoners "vervangen" door bewoners van Cantabria. De stad bleef dank die ligging belangrijk en in de gouden eeuw van Spanje was het DE stad waar al het goud en de rest van de "nieuwe" wereld binnenkwam. Ze verwierf het alleenrecht voor alle handel van wat er uit die nieuwe wereld kwam en werd zo een van de rijkste steden van Spanje. Die rijkdom werd ook haar grootste probleem want de Britse "piraat" Sir Francis Drake viel regelmatig de schepen maar ook de stad aan en in 1596 werd zelfs die stad leeg geplunderd ( met hulp van de Hollanders )  waardoor de Spaanse koningen flink wat geld aan de stad uitgaf aan verdedigingswerken waar we nu als toerist natuurlijk profijt van hebben :-).  De toenmalige kathedraal werd vernietigd en men bouwde uiteinelijk weer een nieuwe. Tevens bouwde men vestigswerken zoals het fort in de stad aan zee. Uiteindelijk bleef het een constante strijd tussen meerdere grootmachten waar bij de slag van Trafalgar de ondergang van Spanje werd ingezet.  Niet ver ten Zuiden van Cadiz vond deze slag plaats tussen schepen van De Spaanse, Franse en Britse zeemachten ( 1805 ) . De Britten wonnen en daarmee verloor Spanje zijn toegang tot de eerdere rijkdom en Cadiz werd dus hard getroffen.

In 1808 namen de Fransen het bewind van Spanje over welk uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheids- strijd van Spanje tegen Frankrijk middels de nieuw opgestelde grondwet van Cadiz.  De stad verviel in armoede tot ergens in begin van 1900 met de sluiting van veel werkplaatsen. in 1907 werd voorzichtig begonnen met een klein beetje toerisme. Tenslotte zijn de stranden in de stad echt wel de moeite waard. Het ging een klein beetje beter maar helaas kwam daar de burgeroorlog welke de situatie weer deed verslechteren. Alsof het nog niet genoeg was ontplofte in 1947 een kruit opslag en vernietigde bijna half de stad. Dank een oude verdedigingsmuur genaamd "Puerta de Tierra" werd een ander deel beschermd door de inslagen. Desondanks waren er 157 doden en meer dan 5000 gewonden.  Vanaf de jaren 70 gaat het omhoog met de stad en op dit moment is de stad een juweel om te bezoeken.  Dank zijn historie dus ;-) .  De foto's zeggen genoeg

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant