Wat is Mojama voor iets

Wat is Mojama voor iets

Wat is Mojama ( gedroogde tonijn ) en hoe is de bereidingswijze van deze in Nederland onbekende delicatesse.

Mojama ( gedroogde tonijn ) is een Spaanse delicatesse die zijn oorsprong vind in de tijd van de Fenicische overheersing in Spanje.

In hoofdzaak rond de huidige regio rond Cadiz. Hier was de eerste nederzetting van de Phoeniciërs in de westerse mediterrane. Zij waren het die geleerd hadden de tonijn te drogen en zo geschikt te maken voor de handel. Het is hierna in de vergetelheid geraakt totdat de Moren dit heerlijke product weer werd herontdekt. Zij waren het die de huidige naam eraan gaven. Musama was het woord dat droog betekent. Later is dit verbasterd tot het huidige Mojama.

Mojama wordt gemaakt door de beste delen van de rode en yellowfish tonijn onder zout te bedekken gedurende een dag of 2. Hierna wordt het zout verwijderd en de tonijn gewassen. Men gebruikt ook wel de makreel of de bonito om Mojama mee te maken echter de beste kwaliteit is toch die afkomstig van de eerste twee genoemde vissen.

Vervolgens droogt men de tonijn in de openlucht in de volle zon gedurende een 15 tot 20 dagen...

wat is mojama 03

Hierna worden de stukken met de hand in kleinere blokken gesneden en nog eens mooi gereinigd van eventuele vervuiling tijdens het verblijf in de buitenlucht en zon.
wat is mojama 02

Het bewaren van de Mojama heeft 1 grote regel, Vooral droog bewaren. In de koeling heeft natuurlijk een voorkeur echter zoals hier al uitgelegd laat men de mojama in de volle zon in de buitenlucht drogen.... en in het zuiden van Andalucia heersen geen koelkast temperaturen....... Vandaar dat zelfs in de koelkast men ervoor dient te zorgen dat de Mojama droog ligt... Een koelkast is niet de meest droge ruimte.... Dus alvorens in de koelkast te leggen kunt U het beste de Mojama goed af te drogen en liefst in een luchtdicht doosje... Hoe U kunt zien welke kwaliteit Mojama U in huis heeft gehaald kunt U lezen in dit artikel.

Bij het menu recepten vindt U meerdere Mojama ( gedroogde tonijn ) recepten. We verzamelen zoveel mogelijk recepten van deze Spaanse delicatesse opdat U zelf thuis kunt genieten van deze Spaanse delicatesse

 

mojama

Ook interessant