Alcalá de los Gazules
Featured

Alcalá de los Gazules in Cadiz

Alcalá de los Gazules is een dorp in de provincie Cadiz

Zoals zoveel plekken in Andalucia is ook deze plek bewoond vanaf de prehistorie.  De gehele streek is vol met vondsten uit de prehistorie, op zich begrijpelijk gezien de mooie streek, toen ook al wist men waar het goed toeven was ;-) .

Op schrift verschijnt deze plek al in 189 voor Christus waar men spreekt over Turris Lascutana.

Dit is een toren welke niet ver van het huidige Alcalá nog steeds staat. Mede ook omdat latere culturen zoals de visigoten deze weer hergebruikten.   In het huidige dorp zijn nog resten van de Romeinse tijd te vinden zoals de Romeinse bronnen en net buiten het dorp resten van een Romeinse brug.  Al vrij snel in het begin van de 8e eeuw werd ook deze plek veroverd door de Berbers welke vanuit Afrika waren over gestoken. Na de slag bij Guadalete in 711 ging het snel en werd het huidige dorp gesticht. De smalle straatjes zijn een overblijfsel uit die tijd net als de resten van het kasteel, de toren...  men noemde het "Al Kalat ".  In 1264 kwam het na tig belegeringen definief in handen van de Spaanse Christelijke koningen en noemde met het "Alcalá Sidonia " De naam lijkt veel op het niet ver gelegen Medina Sidonia , een plek die toen al zeer belangrijk was binnen het Moorse rijk en later ook binnen het Christelijke rijk. 

Ergens na 1340 duikt voor het eerst de naam Gazules op.  Gedurende de eeuwen erna komt het dorp meerdere malen onder bewind van diverse hertogen en hun hertogdom.   Tijdens de beztting van Spanje door de Franse troepen komt het meerdere malen tot zware gevechten rond het kasteel van Alcala tussen de Franse bezetters en de Spaanse troepen.  Uiteindelijk blazen de Fransen de muren van het kasteel op en trekken zich terug uit het dorp. Vandaag de dag is het een rustig dorp met wat toerisme dat vooral hier in huizen buiten het dorp verblijft en van de natuur in de regio gebruikt maakt middels wandeltochten. Toch ligt het best goed, want met de auto ben je in ongeveer 35 minuten aan de kust aan het strand.  Zo kun je van beide werelden genieten.  Er zijn redelijk wat horecazaken onder aan de heuvel waar je goed kunt eten . 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant