Chipiona in de provincie Cadiz

Chipiona in de provincie Cadiz

Chipiona is een van de vele mooie plekken die te vinden zijn in de provincie Cadiz in het zuiden van Spanje

Wederom heeft deze plek net zoals zo vele in Andalusië een rijke historie. 

De allereerste tekenen van deze plek in de geschiedenis duiken op tijdens de Romeinen in Zuid Spanje. Er word dan geschreven over de naam Caeponis Turri, dat was een primitieve vuurtoren die op deze plek gestaan zou hebben. We praten dan over de 2e eeuw voor Christus. Die toren werd er gebouwd om dat voor die tijd vele schepen vergingen in de buurt. de toenmalige consul van de Romeinen Quintus Servilius liet daarop deze toren bouwen om er een eind aan te maken. vlakbij deze toren zijn er ook resten gevonden van een Romeinse villa. In de Romeinse tijd werden de producten uit de regio van dit dorp in Andalusië door heel de Romeinse wereld exporteert. In de regio van Chipiona had men veel ( sommige nog steeds ) de zoutbanken, mijnen, groenten, vis, olijfolie en veel meer.

Niet veel later landen ook hier de Visigoten en vernietigen alles waarna het enkele eeuwen duurt voor er weer sprake is van enige bewoning op deze plek. Veel later zijn de Moren wel in deze regio geweest echter is er niet veel bekend of op deze plek veel bewoning was in die tijd. Wel weet men dat op de plek van het huidige kasteel een moskee gestaan heeft dus kan men aannemen dat er bewoning was. 

In 1251 werd deze plek weer veroverd door de christelijke koningen en in 1295 begint men met de bouw van het huidige kasteel van Chipiona. hierna in 1297 spreekt men van herbevolking door 700 personen afkomstig uit Arcos , marchena en andere oorden. Dit duidt er dus ook op dat er in de Moorse tijd bewoning was. Echter in 1492 spreekt men van slechts 100 bewoners. De naam in die tijd was rega de santa maria terwijl in de Moorse tijd de naam Chepiona gevonden word, waarschijnlijk dus hier op deze plek.

Weer veel later duikt Chipiona op in de historie toen de Engelse en Hollandse vloot de kusten plunderden en er her en der flink werd gevochten.

In 1794 vond er in Lissabon een zware aardbeving plaats die ook hier flinke schade aanrichtte. De oude kerk gebouwd in 1578 moest worden herbouwd worden en kreeg de huidige vorm. Ook een bezoekje waard.

Vandaag de dag is Chipiona een toeristenplaats waar hoofdzakelijk Spaans toerisme is te vinden. Zij weten dat Chipiona vele mooie witte zandstranden heeft waar het goed toeven is met al die restaurants in het dorp waar vooral veel verse vis te vinden is op het menu. Kortom , een aanrader ook voor de Niet Spaanstaligen ;-)

Overigens is de huidige vuurtoren gebouwd tusen 1863 en 1867 en geld als de hoogste van Spanje ( 69 meter ).

Elders op deze site hebben we enkele stranden van Chipiona beschreven

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant