Torreparedones

Torreparedones historische site

Een van de oudste nederzettingen in Andalucia is Torreparedones.

Op ongeveer 30 minuten ten noorden van Baena  in de provincie Cordoba en ook die afstand van Castro del Rio ligt de archeologische vindplaats van wat men Torreparedones noemt. Deze plek is al bewoond sinds minimaal 3500 jaar. Het absolute hoogtepunt was in de Iberische en Romeinse periode. Het gehele gebied was op zijn top ongeveer 10,5 hectare groot en volledig ommuurd met de nodige torens.

Gedurende de Romeinse tijd werd het zelfs geprezen in diverse geschriften. In 1833 werd een volledige familie graftombe gevonden met wel resten van 12 personen inclusief hun namen gegraveerd in de gesteentes. Dit zorgde voor een "boost" in onderzoek naar deze plek. Men weet haast zeker dat dit in de Romeinse tijd de stad genaamd Ituci Virtus Iulia was welke ook genoemd werd in meerdere geschriften uit die tijd. Ze verkregen ook stadsrechten en alle luxe van die tijd was er dan ook te vinden. Op het einde van de Romeinse tijd en de latere visigotische tijd verviel de stad en dook ze pas weer op aan het einde van de Moorse tijd zo eind 12e eeuw toen het Castro el Viejo werd genoemd. Of dat iets met het eerder genoemde Castro del Rio te maken heeft is niet duidelijk. 

Zo eind 13 begin 14 e eeuw was hier de grens tussen het Moorse rijk en de Christelijke koningen. Deze laatste hadden hier een kasteel gebouwd welk strategisch goed lag. Vanaf deze plek kun je tot wel 30 nederzettingen zien. Van dat kasteel zijn nu nog wat resten te zien.

Te bezoeken op Zaterdag en Zondag tussen 10:00 en 14:00. Toegang is € 2,- Adres : 

Carretera A-3125, TK 18 , 14850 Baena

  

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant