Jaen stad in Andalusië

Jaen stad in Andalusië

Jaen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Jaen in Andalusië in het zuiden van Spanje

Deze stad heeft een van de oudste geschiedenis van heel Spanje. Men heeft hier al tekenen van bewoning gevonden die teruggaan tot 2500 jaar voor Christus.

Er is tot nu toe een opgraving gedaan van een omheining die tot bijna 100 hectare lijkt te gaan welke daarmee een van de oudste plekken van deze bewoning in geheel Spanje. 

Momenteel is Jaen de hoofdstad van de gelijknamige provincie, maar in de Moorse tijd al was het een van de hoofdsteden in een van de vele koninkrijken die er waren. Veel eerder in de Punische tijd werd de streek al bevolkt doordat eenvoudig weg deze plek zeer strategisch ligt en de Cartagenen en Grieken vestigden zich hier , zelf de beroemde Hannibal kwam hier en zorgde toen al voor rijkdom.

Niet veel later kwamen ook hier de Romeinen en namen de stad over en gedurende enkele eeuwen was de stad en regio onder Romeins bewind. Maar zoals zo vaak kwam er nu ook weer een nieuw volk, de visigoten welke de stad en streek overnamen tot weer een nieuw volk kwam, de Moren en hier in de X eeuw een vesting bouwden muren, moskeeën en ga zo maar door.

Na de slag bij Tolosa tussen de Spaanse christelijke koningen en de Moorse heersers werd het moeilijk in Jaen want de stad kwam op de gevechtslinie te liggen en werd zo een enkele maal over en weer veroverd door beide partijen. In 1246 werd middels een pact de stad overgedragen een de Spaanse legers en kwam zo onder hun bewind. Toch werd de stad nog enkele malen aangevallen hierna.

Dit maakte echter dat de stad heel belangrijk was en steeds meer macht en rijkdom kreeg echter na de val van het Moorse rijk in 1492 was dit ook gedaan en verviel de stad. Men had tot ver in de XX eeuw nodig om hier enigszins van op te krabbelen . Mede ook door de oorlog met Frankrijk welke de stad innam en later de burgeroorlog.  Momenteel is het een rustige stad waar je best als toerist naar toe kan gaan want het is best de moeite waard. En dan niet alleen vanwege de zeer grote vesting hoog boven de stad en de gigantische Kathedraal maar ook de rest is de moeite waard. 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant