Zout van San Vicente

Zout van San Vicente in Cadiz

San Vicente is sinds 1771 zout producent in het natuurpark Bahía de Cádiz.

Tevens momenteel de enige zout producent in San Fernando. Sinds die tijd is het hele bedrijf in handen van dezelfde familie. Men heeft dus al enkele eeuwen ervaring waardoor men top kwaliteit kan produceren. Het zout van San Vicente is minder "zout" dan het fabriekszout en vele malen gezonder dank de aanwezigheid van een goede hoeveelheid sporenelementen in het zout.

Dit laatste doordat men nog steeds werkt volgens de methodes die de Romeinen en Fenisiers al gebruikten in deze regio. Het zoutmeer dat San Vicente gebruikt is door de Fenisiers en Romeinen aangelegd. Zo maakt San Vicente nu dus nog steeds op ambachtelijke wijze een kwaliteitsproduct.

Dit Spaans talige filmpje geeft een indruk hoe de zoutmeren eruit zien in San Fernando

Sal San Vicente is lid van Slow Food Spanje

Flor de la Sal is de naam voor het zeezout van de allerhoogste kwaliteit. In Andalusië zijn er drie zoutmeren in bedrijf. 2 in de regio van Cadiz en 1 in Isla cristina , huelva. Bij alle drie produceert men volgens de oude methodes het zout zoals dit al in de oudheid werd gedaan. De oudste documentatie in de archieven verwijst naar San Vicente

De methode die men gebruikt garandeert een uitstekende kwaliteit van het zout, de afwezigheid van een machine park maar handmatige verzamelen van het zout en afvullen draagt hier ook nog eens aan bij. Het zout word bij maanschemering verzameld middels een gereedschap dat erg veel lijkt op een net waarmee men vlinders vangt.

Het zout vormt zich op het oppervlak van het meer, zijn kristallen zijn helderwit en vallen uitelkaar bij aanraking.

Het zout vormt zich alsof het slagroom was , bovenop het oppervlak. Zijn kristallen zijn helderwit en vallen uit elkaar bij aanraken. Het zout blijft drijven op de zoutmeren totdat het een dikte heeft van ongeveer 1 millimeter. Doordat het lijkt alsof het meer bevroren is noemt men dit zout Sal de Hielo ( hielo = ijs ) Maar het is gewoon de hoogste kwaliteit zout dat men Flor de Sal noemt. Zijn samenstelling, in tegenstelling tot het industriële zout,  bevat meer essentiële ingrediënten zoals ijzer, kalk en natuurlijk jodium welke goed zijn voor de gezondheid en ook bijdragen in de smaak.

Het is mogelijk om te zien wanneer het zout is gewonnen. In de zomer, meer fijner en een rozigere kleur. In de herfst een grijzige kleur. Deze verschillen zijn goed te gebruiken in de gerechten. Het zomerse zout heeft een rijke smaak en bevat veel natuurlijk caroteen, is zeer aan te bevelen voor salade, gazpacho en andere gerechten die weinig verhit worden. Het zout uit de herfst is ideaal voor vlees en vis.

flor de sal rode wijn

Ook interessant