Smaakcombinaties met Mojama

Panel onderzoekt smaakcombinaties met mojama

27 mei 2009 - Een achtkoppig panel heeft mojama geproefd in combinatie met producten van Frutti Confetti. Uiteindelijke doel is om tijdens Bourgondisch Boxmeer uiterst exclusieve hapjes te presenteren.

Mojama is zongedroogde tonijn uit Zuid-Spanje, dat in dunne plakjes wordt gesneden. Lees hier meer over mojama.

Boxmeer zal het merken
Bourgondisch Boxmeer werd gehouden op 30 en 31 mei 2008 . Een culinair festijn binnen de kloostermuren. Frutti Confetti, de onderneming van Cokkie van Leeuwen, presenteert daar bijzondere chutneys, jams, sausen en gekonfijte vruchten. Maar om iedere bezoeker een lik uit de pot te geven, gaat Cokkie te ver. Zij wil een bijzonder hapje presenteren. Het panel heeft gesproken. Boxmeer zal het merken!

De test
De deelnemers kregen een bord met daarop drie plakjes mojama en een lepeltje van acht chutneys, jams, marmelades, sausen en apart nog een schijfje gekonfijte kumquat. Een fraai geschakeerd pallet. En een mandje met stukken brood om telkens de smaak te neutraliseren.

plakjes gekonfijte kumquat

knalgele

limoenmarmelade

donkere gelei

rumgelei

okerkleur

sinaasappelchutney

oranjeachtige met kleine stukjes rood

nectarine-mangochutney met peppadew

knaloranje

peer-paprika saus

donkeroranje met grote stukken vrucht

kumquat marmelade

lichtoranje

clementine, mandarijnenbeleg

donkerste kleur

vlierbes-pruimenchutney

De uitslag

Dat over smaak niet over valt te twisten, mag een ieder bekend zijn. En dat smaken verschillen, eveneens. Toch scoorden de chutneys het best in combinatie met mojama. "Chutneys hebben over het algemeen een diepe smaak," zegt Cokkie, "omdat er zowel zuur als zoet en diverse specerijen en vaak ook pepertjes in zijn verwerkt. Omdat mojama een zoute toon heeft, past er een smaakje bij dat daar tegenop kan boksen. De mandarijnenjam bijvoorbeeld heeft een vrij zachte smaak en is voor deze combinatie echt niet geschikt."

De limoenmarmelade was een twistvoorbeeld. Deze is heel fris en pittig omdat er ook de schil in is verwerkt. Dat contrasteert dus wel met de mojama.

Het origineel van deze pagina is afkomstig van  http://www.mergenmetz.nl

Ook interessant