Welke Koffie bestel ik in Andalucia ?

Welke Koffie bestel ik in Andalucia ?

In geheel Spanje en daarmee ook in Andalucia kent men vele vormen van Koffie drinken. 

Als U in een bar komt kunt U vaak kiezen uit : Solo , Largo ( ook wel cortado ), Semilargo, Mitad, Corto , Sombra, Nube, Descafeinado con Leche, Con Hielo en vaker nog enkele andere variaties hierop. Malaga is dan wel weer een gebied waar de variaties oneindig lijken te zijn.

Cafe Solo        :

Zwarte Koffie, hoeveelheid als een espresso maar meestal zonder een echte crema laag.

Cafe Largo      :

Zwarte Koffie, dubbele hoeveelheid van een espresso

Cafe Cortado :

Een espresso met de rest melk. glaasje of kop van 12,9 cl

Cafe Expresso :

Dit is een espresso zoals we die kennen. Echter zoals U ziet schrijft men eXpresso en niet eSpresso.... In Malaga wil men deze ook wel una crema noemen...

Cafe Semilargo :

Deze zit tussen de Largo en de Mitad in.

Net een beetje meer dan de helft koffie

Cafe Mitad :

Half Koffie, Half melk

Cafe Solo Corto :

Dit is gewoon een halve kop zwarte koffie.  Dus gewoon een halve Solo

Cafe Corto :

Een beetje minder dan de helft koffie met de rest melk

Cafe Sombra :

Een scheutje koffie met de rest melk

Cafe Carajillo :

Carajillo is een Spaanse alcohol houdende espresso met brandy.

Cafe Nube :

Een glas/ kop melk met een beetje koffie

Una Sombra :

Dit is bijna geen koffie met zeer veel melk.... je kan het bijna melk met een vlekje koffie noemen.... Sombra staat voor schaduw..

dit filmpje op YouTube laat de vele versies zien.

Wil U zelf thuis een echte koffie uit Spanje maken kijk eens in de webshop voor originele echte koffie uit Spanje

Een veel gebruikte manier om koffie te zetten is de "moka pot" ( net zoals in Italië ), deze plaatst men op het fornuis. Dit is een handige en goedkope wijze om koffie te zetten die sinds de jaren 30 vanuit Italië in geheel Spanje is overgenomen. Zoals al op de foto te zien is het een zeer bekend ontwerp.

koffie in spanje

Hoe dien je ermee om te gaan :

Er zijn diverse modellen van de mokkapot, alle deze werken op basis van stoomdruk die het water doorheen de gemalen koffie bij ca. 1,5 – 3 atm. naar boven drukt.

1. Vul het onderste gedeelte met koud water tot aan het veiligheidsklepje en plaats de filter.

2. Vul de filter met een bergje gemalen koffie. Druk de koffie niet aan.

3. Zorg ervoor dat de filterschijf en de rubberen pakking op de juiste plaats zitten. Schroef de beide delen van de mokkapot goed aan elkaar vast zodat ze een perfect gesloten geheel vormen.

4. Zet de pot op een laag vuurtje op het fornuis. De koffie zal in het bovenste gedeelte beginnen lopen. Wanneer de koffie na ca. 4 of 5 minuten begint te borrelen, neemt u de pot van het fornuis en is de koffie klaar.

5. Spoel na elk gebruik de pot en alle onderdelen met water en droog  alles goed af.

 

spaanse koffie

Ook interessant