Wat is Meloja voor een product

Meloja is een heel oud product dat heel soms in Andalusië nog te vinden is

Meloja is een heel oud recept. Het werd op vele plekken gemaakt en afhankelijk van de regio had het weer verscheidene namen. In andalucia is het bekend ( bij de oudere generatie ) onder de naam Meloja ( lees Melogga ).

Op andere plekken heet het weer arroppe . Het stamt uit de oudheid toen men zocht naar methodes om de producten te conserveren. Een van die methodes om fruit langer te bewaren was het maken van Meloja, door het fruit in honing te koken. Zo kon me dit heel lang bewaren en was het ook nog eens extra lekker. Deze methode werd in Spanje geïntroduceerd door de Moorse overheersers. Het product wordt nog steeds gemaakt in Spanje, maar nog zeer weinig omdat het maken ervan zeer arbeidsintensief is. Ondertussen is het product behoorlijk in de vergetelheid geraakt. In Andalucia zul je herkenning zien bij de oudere generaties die op hun beurt dit product herkennen als dat wat hun moeder of oma vroeger maakte.

Meloja is een vruchtenmoes gemaakt op basis van honing en fruit zoals appel, kweepeer en verschillende soorten pompoen. Dit mengsel ondergaat een lang proces van koken om het eindproduct te bereiken dat een glinsterende donkere kleur een zoetzure smaak heeft.

We hebben Meloja in de shop gehad en die was gemaakt met Biologische Honing afkomstig uit het Natuurpark van Grazalema. Helaas zijn de gebruikte citrus vruchten niet van Bio landbouw en dus mag het product geen bio certificaat voeren, maar dat wil niet zeggen dat het niet lekker is :-) Is gemaakt van Puur natuurlijke producten. Zonder ENIGE toevoeging van kleur, geur of smaakstoffen. Puur Natuur dus.

Voorbeelden van het gebruik van Meloja :

-   Melk: een kommetje melk met granen en 1 a 2 soeplepels meloja.

-   Yoghurt : een blanke yoghurt en 1 a 2 lepels meloja om het een zoete smaak te geven.

-   Ook kunt u avocado of een ander stukje fruit aan het mengsel toevoegen.

-   IJs: roomijs met fruit en suikerstroop (ananas, perzik) besprenkeld met meloja.

*  Flan: flan (karamelpudding) met fruit, slagroom en dit alles gegarneerd met meloja.

-   Spaanse Natillas : Kook 1 liter melk met wat citroenschil en kaneel gedurende 10 minuten; laat het geheel op een laag vuurtje verder pruttelen. Bereid ondertussen in een kom het volgende voor: 4 eieren, 200 gr suiker en een lepel maïzena; klop het goed op, totdat er schuim ontstaat en het geheel een beetje uitzet. Haal de kaneel en de citroenschil uit de melk en voeg het mengsel van ei aan de warme melk toe, blijf goed roeren tijdens het toevoegen. Laat het gedurende 5 minuten koken op laag vuurtje en blijf steeds roeren. Bereid de kommetjes voor door een koekje op de bodem te leggen met daarop een beetje meloja. Voeg vervolgens de natillas er aan toe en laat het geheel afkoelen. Decoreer het voor het opdienen met een soeplepel meloja en een stukje fruit.

-  Andere mogelijkheden: gepaneerde vis met meloja, kip, pasteitje, tortilla, pannenkoeken, croissants, fruit, garnering van groente; kortom ongekende mogelijkheden. 

Helaas omdat het zo goed als niet gekocht werd maar de imker een minimale afname eiste , hebben we dit product uit de shop gehaald

Ook interessant