Velen zijn het erover eens dat waarschijnlijk de wijnbouw werd geboren in Armenië en dat de wijnstokken snel door de landen rond de Middellandse Zee werden geplant.
Daar zorgde het klimaat en de bodem voor haar snelle groei en bloei zorgde.
Van hier is het een kleine sprong naar Malaga. Toen de Grieken zich vestigden in het huidige Malaga leidden zij de inheemse bevolking op in de kunst van het snoeien van de wijnstokken. Dit gebeurde rond het jaar 600. AD, wat samenviel met de oprichting van Mainake.
Het eerste bewijs van de historische ontwikkeling van de Malaga wijn, dateert uit het Romeinse Rijk en waren ingegraven kruiken om de wijn in op te slaan en te laten gisten in de regio Cartama,ongeveer dertig kilometer van Malaka. ( het huidige Malaga ).
Tijdens de Arabische overheersing woedde een bittere strijd met aan de ene zijde de regels van de Koran die de consumptie van wijn verbied en de andere zijde de drink gewoonte die men had in de regio. Beetje bij beetje, met ups en downs, hoge straffen ( zelfs doodstraf voor dronkaards ) werden
deze vervangen door boetes (garima), die geleidelijk omgezet zijn in belastingen (Qabalan), te betalen door de verkopers van wijn en zo kwam tot stand een van de belangrijkste inkomsten van de staat.
Toen de katholieke koningen Malaga heroverden in 1487, troffen deze het belastingsysteem aan die de Moren hadden ontwikkeld. Deze vorsten begrepen direct het belang hiervan en om de stad in de toekomst van zijn rijkdom te voorzien richtten zij het broederschap van de wijnboeren op. Dit zorgde niet alleen voor een gegarandeerd inkomen voor de mensen en de schatkist maar ook voor een gedegen opleiding en bescherming van hun product.
Jaren later, op 12 jan 1502, bevestigden de Katholieke Vorsten in Sevilla bij koninklijk besluit de oprichting van de Broederschap van Vineros wiens privilegies nogmaals werden bevestigd door Koningin Juana van Castilië in 1513.
In 1791 schonk Mr Galvez, ambassadeur van Spanje in Moskou, aan de Tsarina en keizerin van Rusland, Catherine II, enkele dozen Spaanse Malaga wijn. Zij bleek een zo grote liefhebber van deze wijnen uit Malaga dat zij werden vrijgesteld van belasting. Natuurlijk alleen de wijnen die het Rijk bereikten welke gecontroleerd werden door de Broederschap van de wijnboeren.
Deze Malaga wijnen waren de favoriet van Hare Majesteit de Koningin Isabel II van Spanje, die benoemde de nog steeds in Malaga aanwezige Bodega Antigua Casa de Guardia als enige officiële leverancier van Malaga wijnen aan haar tussen 1833 en 1868. Deze Bodega maakt nog steeds uitstekende wijnen welke U in de oudste bodega van Malaga in het centrum kunt proeven
De Spaanse Winkel heeft momenteel de wijnen van deze bodega in de winkel staan.
De wijnbereiding in Malaga begint hier al op de wijngaard. Om te voorkomen dat de vruchten beschadigd raakten tijdens het transport door het bergachtig gebied bouwde men de pershuizen direct op de wijngaard. Daar wordt de most verkregen die men vervolgens laat gisten. Deze most wordt in drie kwaliteiten verdeeld :
- de mosto de lágrima
Deze verkrijgt men door de druiven zonder mechanische druk te laten uitlekken
- mosto de yema
Deze is verkregen door een zachte druk uit te oefenen op de druiven NADAT de lágrima mosto eruit is gelekt
- de overige most
Deze perst men uit het overblijfsel nadat men de yema most heeft verkregen.
De gisting van deze most gebeurd gescheiden van elkaar in de pershuizen. De wijn rijpt enkele jaren op eiken. afhankelijk van de soort kan dit variëren.
De Malaga wijnen kan men onderverdelen in :
- Lágrima
- Pedro Ximénez
- Moscatel
- Dulce Color
- Pajarete
- Seco
Lágrima :
- Spaanse Malaga wijn bereid van de lágrima most. De kleur gaat van oud goud tot amber. Zoet, delicaat en verfijnd.
Pedro Ximén :
- deze Malaga wijn is bereid met Pedro Ximénez druiven en heeft een fijn aroma en subtiele smaak. Indien uitgerijpt
heeft hij een donkere kleur met roze reflecties.
Moscatel :
- De bekendste variant van deze Spaanse Malaga Wijn is de moscatel en is gemaakt van de gelijknamige druiven.
Hoe ouder de wijn hoe meer de kleur van goudgeel naar amber gaat
Dulce Color :
- Deze is gemaakt door als basis zoete witte wijn te gebruiken waar men geconcentreerde most aan toevoegde.
Hierdoor verkrijgt hij zijn donkere amber kleur.
Pajarete :
- Dit is een niet door gerijpte , witte , half zoete wijn
Seco :
- Helemaal gemaakt van geheel uitgegiste Pedro Ximénez most. Zeer droog