Spaanse Likeur Wijn uit Malaga

Spaanse Likeur Wijn uit Malaga met certificaat D.O. MALAGA

Spaanse Wijn met het certificaat D.O. MALAGA

Deze appellation is één van de oudste van Spanje en heeft een grote historische bekendheid. Vooral de zoete Malaga-wijn heeft in de geschiedenis zijn sporen nagelaten.

Net zoals in Montilla-Moriles en Jerez, twee andere belangrijke historische appellaties in Spanje, heeft de crisis de wijnbouw zwaar toegetakeld in deze regio. Er zijn enkel nog grote industriële bodega's overgebleven en een aantal coöperatieves.  Vele wijngaarden zijn verlaten zijn en bebouwd met toeristenvilla's.

Weinige bodega's "oude" bodega's bestaan nog steeds. Een van die bodega's is la antigua casa de guardia. Deze bodega bevindt zich midden in het Natuurpark Montes de Malaga ten Noorden van de stad. In dat natuurpark groeien de druiven voor deze wijn.

Deze ambachtelijke wijnen vindt U in deze online web winkel.  

Van oudsher worden hier zoete wijnen op basis van Moscatel en Pedro Ximenez gemaakt, vaak op solera's zoals in Montilla en Jerez.
De wijnen lijken daarom veel op de Sherry, echter dat is een beschermde naam die men in de regio Malaga niet kan / mag gebruiken.

1. De wijnen onder de oorsprongsbenaming " D.O Malaga" zijn ingedeeld als:

a) Likeur wijnen ( likeurwijn is de verzamelnaam voor wijnen met meer dan 15 % alcohol waaronder ook de sherry en port )

b) Natuurlijk zoete wijnen

Men mag de naam van de druif gebruiken als ten minste 85% van die druivensoort gebruikt is.

2. Likeurwijnen uit Malaga:

Malaga wijn likeur, verkregen uit de druivenrassen Pedro Ximén en / of Moscatel en met een alcohol-volumegehalte van niet minder dan 15 % vol. niet meer dan 22% vol, uitgezonderd droge likeurwijn welke ten minste 15% mag bevatten. Bij de productie van deze wijnen kan ook gebruikt worden gemaakt van geconcentreerde druivenmost en druiven soorten als de Doradilla, Lairen en Romé, mits tezamen deze niet meer dan 30% van het uiteindelijke product bevatten.

3. Vino Dulce Natural

Natuurlijke zoete wijn is de wijn die wordt verkregen op de wijze als beschreven in artikel 13.1.1 onder c, van het reglement.

4. Natuurlijk zoete wijn:

Dit is de Malaga wijn die wordt verkregen op de wijze als beschreven in artikel 13.2. van de verordening

Aanwijzing van de benamingen van Malaga wijnen

1. Alle wijnen zijn mogen een andere naam hebben afhankelijk van de ouderdom.

Malaga, 6 tot 24 maanden.

Malaga Noble, 2 tot 3 jaar.

Malaga Añejo, 3 tot 5 jaar.

Malaga Trasañejo meer dan 5 jaar.

Niettegenstaande het bovenstaande, witte wijnen zoals de Ximenez en / of Moscatel, bereid zonder toevoeging van arrope, kunnen worden vrijgegeven voor consumptie zonder dat zij het proces van veroudering doorgaan, en worden dan aangeduid als Malaga Pale.

2. Afhankelijk van het suikergehalte van de wijn kan deze worden aangewezen op grond van:

De zoete wijnen met D.O kunnen zoet zijn (suikergehalte meer dan 45 g / l), semi zoet (het suikergehalte ligt tussen 12 en 45 g / l), semi droog (de hoeveelheid suiker tussen de 4 en 12 g / l) en droog (hoeveelheid suikers minder dan 4 g / l).

3. Met de traditionele wijnen die de oorsprongsbenaming D.O Malaga, in aanvulling op de hierboven beschreven en anderen die de productkenmerken zijn:

Lágrima : Dit is de enige wijn in de productie waar de mosto is gebruikt die zonder mechanische druk is verkregen, zodra de druiven Stomp, vloeit voort uit het. Indien deze wijnen een leeftijd hebben van meer dan 2 jaar mogen zij de titel Lacrimae Christi voeren.

Pajarete :Vino dulce-wijnen (sherrytype) waaraan men “arrope” toevoegt. Deze wijn met een totale inhoud van suikers tussen 45 gr/ltr en 140 gr / ltr , zonder de toevoeging van arrope, rijpingsproces van minimaal 3 jaar en kleur van amber tot donker amber. Arrope wordt bekomen door het verwarmen en inkoken van druivenmost op het blote vuur of in een warmwaterbad. Vrij zeldzaam.

Afhankelijk van de gebruikte druivensoort kan deze worden aangewezen als :

Pero Ximén of Pedro Ximénez, dit zijn wijnen die afkomstig zijn van het druivenras welke de wijn zijn naam geeft

Moscatel, De wijnen afkomstig van de gelijknamige moscatel druif

Wegens de kleur mag men de volgende benamingen hebben :

Dorado of Golden : Is de wijn likeur, bereid zonder toevoeging van arrope, natuurlijke of natuurlijk zoete zoete onderworpen aan veroudering.

Rojo Dorado of Rot Gold : Likeurwijn, afhankelijk van leeftijd en opgehaald met de toevoeging van maximaal 5% vol arrope.

Oscuro of Brown : Likeurwijn, onderworpen aan veroudering, verkregen met de toevoeging van maximaal 5 en 10% arrope.

Color : Likeurwjin, afhankelijk van leeftijd en opgehaald met de toevoeging van tussen de 10 en 15% arrope.

Negro of Dunkel : Likeurwijn, onder voorbehoud van veroudering, en behaalde met de toevoeging van meer dan 15% arrope.

Afhankelijk van het suikergehalte mag men de volgende benamingen hebben:

Dulce Crema of Cream : Likeurwijn of natuurlijk zoete wijn met meer dan 100 g / l suiker en minder dan 140 g / l, onderworpen aan veroudering en wiens kleur kan variëren van amber tot donker amber.

Dry Pale of Pale Dry : Likeurwijn geproduceerd zonder toevoeging van arrope, met een totaal suikergehalte van niet meer dan 45 g / l.

Pale Cream : Likeurwijn, bereid zonder toevoeging van arrope, natuurlijke zoete wijn of wijn van nature zoet, met een totale suikergehalte dan 45 gr / l.

Sweet : Zoete wijn of likeurwijn met een natuurlijk totale suikergehalte van meer dan 140 gr / l, onderworpen aan veroudering en wiens kleur kan variëren van amber tot zwart.

4. Wijnen die Vino Maestro en Vino Tierno heten zijn geproduceerd als omschreven in artikel 13 van het reglement.

Soorten wijn met D.O. "SIERRAS DE MALAGA"

Witte wijn : geel, lichtgroen mengras aroma, elegant en heldere, fruitige smaak, koele tinten

Rode wijn : wijn met body, goed gestructureerde wijn, die wordt gedomineerd door smaken en aroma's van mineralen

Zoekt U Spaanse likeur wijnen uit Malaga ?, ga dan naar de shop

Ook interessant