Word Sherry in Jerez gemaakt?

Word Sherry in Jerez gemaakt?

Word de sherry enkel in Jerez gemaakt ? Ja , is dan het antwoord.

Sherry wordt gemaakt volgens een methode die Solera heet maar die wederom in geheel andalucia gebruikt word.....Maaaaar de naam Sherry is een beschermde naam die enkel de wijnen die binnen de driehoek ,Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria zijn gemaakt mogen gebruiken.

Met andere woorden, een wijn die exact hetzelfde gemaakt word als een sherry maar net buiten het grensgebied valt mag de naam sherry niet dragen.

Nu word het nog complexer. Als men dan bijvoorbeeld net ten noorden van deze driehoek kijkt komt men in het DO Montilla uit. Daar worden wijnen gemaakt die dan de typische Sherry namen hebben als Fino, Amontilliado, oloroso en zo verder.

Die wijnen mogen dan wel Fino heten maar geen Fino Sherry....  Is er verschil in die wijn dan ? Misschien in smaak en kwaliteit, maar dat is eerder doordat het gemaakt is bij andere bodega. De methode is hetzelfde als binnen de sherry grenzen. Waarbij niet gezegd kan worden dat de Fino gemaakt binnen de DO beter is dan Buiten de DO. Ligt aan de maker en niet aan de ligging van het perceel waar de fino gemaakt word....

Ongetwijfeld zullen enkele Sherry fans van mening verschillen maar of die weten dat buiten het huidige sherry gebied vroeger veel bodegas waren die voor de sherry huizen in Jerez sherry maakten ? Toen was sherry zeer populair maar in de jaren 30 van de 20e eeuw liep de omzet zwaar terug en om hun markt te beschermen richtte men een DO op die de huidige grenzen bepaalde van wie wel en wie niet sherry mag heten.

Een van die bodegas die dus opeens buiten dat gebied vielen is de huidige Bodega Gomez Nevado in Villaviciosa de Cordoba heeft ooit sherry gemaakt voor de sherry huizen in Jerez..... toen mochten hun wijn dus sherry heten, nu niet meer.... is de methode veranderd ?.... nee enkel de naam, maar mag geen Sherry genoemd worden....

Ook interessant