De provincie Almeria

De provincie Almeria

De provincie Almeria is de meest oostelijk gelegen provincie van Andalusië

Net zoals zoveel plekken in het zuiden van Spanje was ook hier al bewoning sinds de oude steentijd. Uit die begintijd heeft men in 1868 grotschilderingen gevonden in de grot "Cueva de los Letreros" waarvan één teken nu HET symbool van Almeria is geworden .

Doordat Almeria aan de Middellandse zee ligt was er al vroeg contact met allerlei volkeren uit het Middellandse Zeegebied. Later werden er zelfs nederzettingen gesticht door die volkeren zoals de Feniciërs die in de 8e eeuw voor Christus het huidige Adra ( Abdera ) stichten als ook Baria ( Villaricos ) Uiteindelijk werd de macht overgenomen door de Carthagers die op hun beurt weer werden verjaagd na het verliezen van de punische oorlogen tegen de Romeinen. In onder andere Vera zijn er resten gevonden van zowel de Fenicische  als de Carthaagse periode. De plek van de latere stad Almeria viel uiteindelijk ook in de Romeinse handen en er was toen al een belangrijke haven. Natuurlijk vanwege de ligging aan de Middellandse zee ideaal voor de handel overzees. In die tijd was een product genaamd Garum heel populair en werd dit onder andere in het huidige Adra geproduceerd. Na deze Romeinse overheersing kwamen nog even de Visigoten, Vandalen en de Byzantijnen voorbij tot uiteindelijk in 713 in handen viel van de Moren. ( in dit geval Berberse en Jemenitische kolonisten ). De huidige stad Almeria werd gesticht in die Moorse periode namelijk in het jaar 955.  Toen begon men ook met de bouw van de muur van het imposante Alcazaba in opdracht van Abderraman III. Daarmee werd het allergrootste fort gebouwd dat er bestaan heeft . In totaal was het maar liefst 43.000 m2 groot.

De huidige naam van de stad is vermoedelijk afkomstig van "al miraya" wat wachttoren betekent , er stond er hier dus een toen het nog enkel een haven was. Gedurende eeuwen floreerde de stad dank die haven. De stad wisselde wel een paar keer van "eigenaar" door onderlinge strijd binnen de diverse Moorse groepen en zelfs even gedurende 10 jaar ( 1147 -1157 ) was het christelijk eigendom maar daarna kwam het weer terig in Moorse handen. De laatste "jaren" kwam het onder controle van Granada om in 1489 definitief in handen van de Spaanse christelijke koningen te komen en bijna meteen geraakte de stad in verval.  Dit dank verschillende aarbevingen en aanvallen van andere volkeren waardoor de stad nagenoeg leegliep. Nadat in 1522 de kathedraal vernietigd werd besloot men een nieuwe te bouwen die tegelijk als vesting moest dingen. Resultaat is de huidige Kathedraal van Almeria welke in zijn soort uniek is in heel Spanje.

In 1568 kwam ene Fernando de Valor in opstand tegen de onderdrukking van de Moren. Die opstand breidde zich uit over heel Andalusië en al heel snel veroverden ze plekken tot en met Vera en Cuevas de Almanzora. Lang zou dat niet duren en de opstand werd overal bloedig neergeslagen. Zo vond er een waar bloedbad plaats in Nijar . De provincie liep nagenoeg "leeg" van Nijar tot aan Mojacar. Velen werden verbannen en bijna hele dorpen vertrokken richting Afrika zoals uit bijvoorbeeld Tabernas .  gedurende eeuwen was de regio vrij leeg mede ook door de vele aanvallen van piraten, droogte en aardbevingen.  De regio was moeilijk bereikbaar en ook dan de ontdekking van America profiteerde de economie van de provincie Cadiz enorm en hier liep men dat dus mis... Langzaam aan krabbelde men uit dit dal in 18e eeuw en begon men ook weer artistieke bouwwerken te maken zoals in Velez Rubio en in Albox . Langzaam aan kwam de mijnbouw en landbouw weer in opzetten wat economisch een duwtje was in de goede richting.  Momenteel is er een gigantische hoeveelheid kassen welke zoveel groenten en fruit kan produceren dat  een flink deel van Europa van voedsel kan voorzien.  Die kassen bestrijken in totaal 30.000 hectare groot.   De stad Almeria werd overigens tijdens de onafhankelijkheidsoorlog behoorlijk zwaar gebombardeerd door de Nazi's welke Franco steunden en waarvan men zegt dit gebruikten om te oefenen voor de latere invasie in Polen... In de stad waren overal ondergrondse vluchttunnels gegraven welke nu nog te bezoeken zijn.

Betreft natuur en strand zit je in Almeria goed. Er zijn veel stranden waar je bijna niemand tegenkomt , deels omdat die moeilijk bereikbaar en maar ook omdat sommige verscholen liggen achter dat enorme kassen gebied.  Zo een laatste is bijvoorbeeld het strand van Guardias Viejas en het strand van Balerma . Maar natuurlijk heb je ook vele stranden met mooiere gebieden eromheen zoals onder andere Agua Amarga met zijn strand of het drukkere Mojacar met het strand of het bekende Roquetas de Mar.  Er is dus voor elk wat wils. Daarnaast is er ook de enigste woestijn van Europa te vinden in de buurt van Tabernas waar trouwens vele films zijn opgenomen waaronder vooral vele westernfilms in de jaren 50 en 70 . Er zijn enkele parken in de voormalige studios waar je dit kunt herbeleven. Daarnaast ook de nodige natuurparken zoals bijvoorbeeld Sierra de Alhamilla. Kortom , de provincie Almeria heb je niet in één vakantie gezien, daar is veel meer voor nodig...  andere plekken in deze provincie waar wij al zijn geweest zijn Abrucena, Alhama de Almeria, Bedar , Bentarique , Enix, Felix, Finana, Fuente Victoria, Illar , Las Negras , Lubrin , El largo , Huebro en Pulpi , Sulfi , Turre , Zurgena , Antas , BerjaLos Guiraos , Huércal-Overa , Guazamara , Fondon , Canjayar , Arboleas , Almerimar , Alhabia , Almocita , Bayarque , La Muleria , Laujar de Andarax , Los Lobos , Terque , Seròn ,Padules , Ook betreft historie de volgende plekken :  kasteel van Cuevas del Almanzora , kasteel van Carboneras , kasteel van Roquetas de Mar

Ook interessant