Nijar in de provincie Almeria

Nijar in de provincie Almeria

Nijar is een klein dorp in de provincie Almeria

Hier is al bewoning vanaf het mesolithicum, dus 10.000 jaar V.Chr. gedurende diverse millennia woonden hier mensen die gebruik maakten van een overvloed aan water maar ook aan de mijnen in de regio rond dit dorp. 

Zo kunnen we even doorgaan want later zijn ook zowat alle grote culturen hier voorbij gekomen, van de Tartessos, de Feniciërs , Grieken, Carthagenen en de Iberiërs. Natuurlijk hadden ook de Romeinen interesse in de grondstoffen die men hier via de mijnbouw uit de grond haalden . Die grondstoffen waaronder ook goud waren net al de visvangst en zoutwinning van belang voor iedereen en dus ook later toen vanaf 711 de Moren voet aan wal zetten in Andalusië. Er werd de komende eeuwen onderling door de diverse Moorse culturen flink gevochten voor de heerschappij van dit gebied.  Dit bleef duren tot uiteindelijk Nijar in 1488 werd veroverd door de Spaanse christelijke soldaten.

 

Later was ook hier de grote opstand van de Moriscos en werd ook dit dorp "schoongeveegd" en opnieuw bevolkt door christenen van elders in Spanje.  Tevens was de mijnbouw daarmee ook ten einde. Dit zou duren tot de XIX eeuw toen dank nieuwe technieken de mijnbouw weer opgepakt werd. Dit duurde tot de jaren 60 van de vorige eeuw waarna het definitief voorbij was. Dit leidde tot een grote werkeloosheid waarbij grote aantallen vertrokken naar Duitsland om daar te werken. Later deed de ontwikkeling van de kassenbouw hier zijn intrede wat zorgde voor werk en dus rijkdom. Ondertussen is Nijar gegroeid tot 28.000 personen met een best leuk historisch centrum. Hoog boven Nijar staat nog een oude wachttoren van waar men ver kan kijken en dus ook de grote plastic "zee" zoals de kassenbouw word genoemd. 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant