Baria Fenicisch en Romeins dorp

Baria Fenicisch en Romeins dorp

Vlakbij het kleine dorpje Villaricos in de provincie Almeria lag ooit Baria.

Dit was een Fenicische en later Romeinse nederzetting met in de buurt een necropolis. Tijdens opgravingen vond men maar liefst 1864 graftombes in de heuvel net achter het huidige dorpje langs de Spaanse kust. De oudste gaat terug tot wel de 6e eeuw voor Christus.De tombes waren van eenvoud zoals urnen tot heel grote in de rotsen uitgehouwen gangen met kamers tot wel 26 vierkante meter. Men heeft hier veel goud , juwelen en andere waardevolle zaken gevonden wat er doet vermoeden dat hier een belangrijke en rijke nederzetting was. In de rotsen uitgegraven tombes waren familiegraven van rijke Fenicische families.

Op deze plek heeft men er maar liefst 50 gevonden terwijl in de rest van Spanje er 10 bekend zijn.  Wederom een teken van hoe belangrijke deze plek was. Tijdens de opkomst van de Romeinen wilden zij natuurlijk deze plek in handen krijgen. Nadat de generaal scipio tijdens de Punische oorlog het nabijgelegen Cartagena had veroverd kwamen zij verder naar het zuiden en hadden hun zinnen gezet op Baria.  Scipio had gedacht deze in een of twee dagen in te nemen maar het duurde uiteindelijk bijna een jaar aldus geschiften uit die tijd. Men heeft resten van dikke muren gevonden wat er op duidt dat er een behoorlijke verdedigingsmuur moet zijn geweest. 

Na de verovering startte de Romeinse tijd en was er aan de kust net naast de huidige torre de Cristal ( verdedigingstoren ) een visverwerking "fabriek" welke de productie had van garum, een delicatesse in de Romeinse tijd waar flink voor betaald werd en voor rijkdom zorgde. Bijna het hele huidige villaricos is archeologisch gebied en bijna geheel beschermd. Continue vond men wel ergens skeletten in tuinen als men iets wilde bouwen.

Zo bestaat er een anekdote dat een Engelsman een huis kocht ( niet wetende dat Calle Necropolis vrij vertaald de kerkhofstraat is en met reden... ) Na 5 jaar had hij een probleem in de badkamer en haalde een loodgieter erbij welke alles eruit haalde en onder de badkuip een skelet vond. Politie werd erbij gehaald want hier was een horrorverhaal gebeurd.... Bleek echter te zijn dat hij nu hoorde dat zijn huis bovenop een kerkhof stond en het skelet onder zijn badkuip van een Romein was van bijna 2000 jaar geleden.... 

De site is te bezoeken, entree is gratis en men dient zich te melden bij de toren langs de kust bij Villaricos. Binnen is een soort van toeristenbureau. In de zomer heeft men op zaterdag avond om 19 u een rondleiding. Deze is enkel in het Spaans. De uitleg is van belang want zoals de gids zelf aangaf ter plekke denkt men al snel, is dat alles , voor die paar gaten ?  Het landschap is ruw en niet geschikt voor slecht ter been zijnde. 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant