De vluchttunnels van Almeria stad

De vluchttunnels van Almeria stad

Tijdens de Burgeroorlog in Spanje heeft de stad Almeria het zwaar te verduren gehad.


In de jaren 30 van de vorige eeuw was er in Spanje een burgeroorlog.

Tijdens deze oorlog werd de stad Almeria flink gebombardeerd. Om zich te beschermen tegen de vele bombardementen begon men in 1937 tunnels te graven waarin de burgers konden schuilen tijdens zo een bombardement. In niet al te lange tijd groef men onder de stad een totaal van bijna 4 kilometer aan tunnels waarvan de diepste tot wel 64 meter onder de grond ligt. Doordat er mijnbouw in de regio was had men de nodige kennis in huis van de bouw van tunnels en met hulp van enkele mijnbouw engineers heeft men dit kunststukje klaar gekregen. 

De ingangen waren bijna altijd publiekelijk toegankelijk en men plaatste vaak een kiosk boven op de ingangen. Zo wisten de mensen precies waar heen te gaan in geval van een luchtalarm. Een enkele ingang was via een huis en dat werd ook kenbaar gemaakt. 

De vluchtgangen waren niet enkel wat gangen waar men kon plaatsnemen maar er was zelfs een noodhospitaal ingericht voor wat er ook nodig was om te doen.  Zo konden uiteindelijk 40.000 mensen bescherming zoeken in deze tunnels . Toen bestond de stad Almeria uit net geen 50.000 inwoners. De overige zochten bescherming in de omgeving gelegen mijnen.   De zwaarste bombardementen vonden plaats in Mei 1937 door Duitse ! Vliegtuigen en voor de kust gelegen oorlogsschepen. Men zegt dat de Nazi's deze gebruikt hebben om de troepen te laten "oefenen" voor de latere invasies in andere landen in Europa. 

Men kan de gangen bezoeken. Onder leiding van een gids word men meegenomen door een deel van de tunnels waar men meer verteld en laat zien over hoe de mensen hier overleefden tijdens die aanvallen.  De ingang ligt aan  Plaza Manuel Pérez García.

Allereerst krijgt men een korte film te zien waarna men met gids afdaalt in de gangen. 

Tickets zijn online te verkrijgen en ter plaatse. ( aan te raden in online, ter plaatse is enkel als er nog plek is.. zelden ) https://www.flowte.me/storefront/?v=597

Entree is 3 € , jonger dan 18 en ouder dan 64 is 2 €

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant