Laujar de Andarax

Laujar de Andarax

Laujar de Andarax ligt in de Alpujarras van de provincie Almeria

De ongeveer 1500 inwoners wonen op een vrij historische plek. In de regio zijn enkele grotten waar men bewijzen heeft gevonden dat al in de prehistorie mensen woonden.  De Romeinen waren hier ook aanwezig met hoofdzakelijk wegens de mijnbouw. 

In de begintijd van de Moren waren hier enkele groepen zoals de Muladies en de Mozaraben welke zich verzetten tegen de Moren van Moslim geloof en leidde dit uiteindelijk tot de grote strijd van Omar Ben Hafsun tegen het kalifaat van Cordoba. Toen in 1212 de Almohaden grote verliezen leden bij de strijd bij Los Navas de Tolosa gaf dit vrijheid aan de Nazari welke hun rijk uitbreiden en de meest welvarende periode van Andalucia werd. Een Moorse schrijver maakt melding in 1313 van Laujar als zijnde zeer belangrijk omdat men hier zijde maakte iets wat duurder dan goud was. Tevens werd melding gemaakt van uitgebreide irrigatiesystemen  welke tot op heden nog in werking zijn en zorgde dat de streek een rijke landbouw grond werd en is.  Momenteel zijn er hierdoor ook heel wat kwalitatief goede wijngaarden in de streek.

Toen de Spaanse christelijke koningen het Alhambra innamen vertrok de laatste Moorse heerser naar het zuiden en voordat hij zijn rijk volledig opgaf was dit dorp heel even de hoofdstad van Al Andalus ( wat er nog van over was ). De resterende moslims kregen steeds meer strubbelingen met de steeds meer christenen die zich hier kwamen vestigen. Dit leidde in 1500 tot het in brand steken van de moskee met 200 moriscos ( gedwongen tot christendom bekeerde moslims)  erin..... De kunst van het maken van zijde was bewaard gebleven wat ervoor zorgde dat er een redelijke grote textielindustrie zich ontwikkelde in de XVIII eeuw en samen met de weer oplevende mijnbouw voor rijkdom zorgde voor zolang het duurde. In de jaren 90 kwam de wijnbouw op welke tot op heden zorgt voor zowat de grootste bron van inkomen naar een beetje toerisme. Er zijn best wel wat oude mooie gebouwen bewaard gebleven wat maakt dat met de mooie omgeving Laujar zeker een bezoekje waard maakt indien in de regio

 

Toerisme is er wel in de regio maar eerder wat dagtochtjes naar de streek en wijngaarden. Overnachten kan maar de keuze is niet groot. Toch is er zowel buiten als in het dorp wat te vinden.

Prijzen, reviews, actuele informatie en beschikbaarheid in Laujar de Andarax

laujar de andarax foto van booking.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant