Alhabia in de provincie Almeria

Alhabia in de provincie Almeria

Alhabia is een van de vele kleine dorpjes in Andalusië. 

Dit dorpje is een kleintje, met ongeveer 700 inwoners een stil dorp waar men zeker zal opkijken als er een vreemde ( toerist ) met camera rondloopt. Het dorp ligt net ver van de hoofdstad van de provincie Almeria, 27 kilometer. Het dorpje is zo klein en stil dat zelfs Wikipedia 1 kleine alinea heeft te melden :-)

Hoe het ook zei, deze plek dankt zijn ontstaan aan de Moorse tijd dank de mooie ligging tussen twee waterbronnen.  De originele naam was niet de huidige maar zoals zo vaak een andere die door de eeuwen heen verbasterde.  Hayva, Aljaiba, Aljabia, Aljabiati waren de namen die het gehad heeft tot het in 1587 voor het laatst van naam veranderde tot de huidige.

De eerste geschreven berichten over deze plek duiken op in geschriften uit de XII eeuw waar sprake was van verdedigingswerken in de 9e eeuw. vanaf de XIII eeuw na de oprichting van het koninkrijk Granada behoorde Alhabia tot het district van Marchena. Na de verovering van de christelijke soldaten werd het dorp in 1494 geschonken aan een edele als dank voor zijn hulp in de strijd.

Het bleef echter nog lang onrustig door de steeds groter wordende opstanden van de Moriscos ( moslims welke gedwongen tot christendom waren geconverteerd om te mogen blijven ) . Dit leidde uiteindelijk ook hier tot een volledige "zuivering" in 1570 van het dorp waar iedereen vervangen werd door nieuwe bewoners uit Noord Spanje

Heden ten dage is het dorp nog steeds muisstil en hoofdzakelijk leeft men van de landbouw.  Toch is het de moeite indien in de buurt om even te gaan kijken hoe verbaasd men kijkt dat U er rond loopt ;

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant