Corruptie in de gemeente

Jaren geleden was ik op bezoek bij vrienden waarvan de man "part-time" in de politiek zat. Alhoewel, dat probeerde hij.

Hij ergerde zich groen en geel aan de vriendjes politiek in de lokale gemeente en besloot ooit om daar iets aan te doen door toe te treden aan de lokale politieke partij van klein groepje mensen die een verandering willen en dat pogen via de politiek te bereiken.

Hij was zelf ondernemer afkomstig uit een familie die zeer succesvol was met behoorlijke grote bedrijven.  Ik had al meerdere malen meegemaakt hoe veelal zonen , dochters of wie dan ook van de familie de mooiste baantjes hadden binnen bedrijven en zelfs gemeente omdat papa zeer invloedrijk was...

Zelfs als ze echt helemaal niet geschikt waren voor dat soort werk... Hij had dat ook kunnen doen, zijn vader , zeer succesvol en zwaar invloedrijk tot aan de hoogste niveau's in de regering van Andalucia had hem met gemak een fantastische baan bezorgd en daarmee zijn toekomst zeker gesteld. Maar hij koos om het zelf te doen en zijn vader te laten zien dat hij zonder kon.

Een grote uitzondering in het zuiden.  Nou ja, uitzondering, hij werd zelfs voor gek verklaard. Dat doe je toch niet !!

Hij vertelde dat toen hij toetrad in de politieke partij die allerlei misstanden aan de kaak wilde stellen zijn onderneming aan alle kanten werd tegen gewerkt vanuit de gemeente. Vaak allerlei onaangekondigde controles , geen enkele medewerking vanuit de gemeente bij aanvragen etc etc etc.

Tijdens dat bezoek waren er verscheidene voor mij nieuwe gezichten aanwezig. Altijd gezellig in andalucia.  Er werd vooral over de politiek gepraat en lokale problemen. Het bleken allemaal leden van die partij te zijn. Het viel me wel op dat deze groep mensen allemaal meer dan gemiddelde "niveau" hadden. Ze waren anders dan de meeste die ik tot dan had leren kennen.

Er werd gepraat over de natuur, kunst en cultuur. Niet echt de doorsnee in Andalusie voor mij dan tenminste. Ik was gewend dat men enkel over voetbal praat en meer niet...

In ieder geval, er werd ook gepraat over corruptie binnen de gemeente. Ik als buitenlander was verbaasd over de vele verhalen en raakte aan de praat met een seceratesse van de burgemeester van een dorp enkele kilometers buiten Ronda.

Zij vertelde mij dat het heel normaal was in het zuiden en gaf mij het volgende voorbeeld. Toen zij uit het Noorden van Spanje in het dorp kwam kon ze aan de slag als secretaresse van de net nieuw verkozen burgemeester. Ze was heel blij dat ze zo snel een baan had gevonden en deed haar uiterste best. Een van de taken op zo een dorp is ook de mensen aan een baan helpen.  Zo kreeg ze eens de vraag voor een stucadoor. Zij keek vol enthousiasme in de lange lijst werkelozen van de gemeente en vond de stucadoor. Die naam gaf ze aan degene die er een zocht.

Een dag later kwam die stucadoor naar het kantoor en was duidelijk net blij, hij schold haar de huid vol en maakte haar duidelijk dat ze hem dat niet meer moest flikken !! Hij had daar geen tijd voor.... En als ze dat nog eens deed zou hij de volgende keer stemmen op een andere burgemeester die haar dan wel zou ontslaan.....

Tsja, zei ze "ik heb een gezin en hypotheek , daar moet ik ook aan denken" en heb hem daarna maar met rust gelaten...

Vol verbazing ben ik die dag naar huis gegaan

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast