Volle cafe's en toch Crisis in Spanje ?

Volle cafe's en toch Crisis in Spanje ?

Als je in bv 2012 of 2013 naar Andalucia op vakantie ging , wist je dat er een grote crisis heerst.

Tenslotte is die wereldwijd en dus ook in Spanje. En zeker Spanje is elke avond groots in het nieuws met allerlei berichten over hoe slecht het er wel niet gaat.

Maar als je dan er was zag je dat de terrassen en cafe's vol zaten met niet alleen de toerist maar ook met Spanjaarden.

?? zou je dan denken, is er hier crisis dan ? Het antwoord is simpel, JA er is Crisis !! en wat voor een. Een groot deel is werkeloos en heeft zelfs geen enkel inkomen meer, dat wil zeggen 0 euro, geen uitkering, helemaal NIKS.... Na een tijd een werkeloosheidsuitkering ontvangen te hebben krijgt men vervolgens niks meer. Men is dan aangewezen op familie, vrienden en kennissen..

Genoeg reden voor een Noord Europeaan om weg te blijven uit de horeca, toch ? Juist ja, maar niet in Andalucia dus...

Als ik gewoon naar de lokale bars ga zijn die altijd redelijk vol en een hele tijd heb ook ik het niet begrepen totdat ik er extra op ben ga letten.

Ik als "rijke" buitenlander ( in hun ogen zijn alle buitenlanders rijk ) heb vakantie en dus bestel een drankje, tapa en vervolgens nog een etc . In die tijd dat ik in het cafe ben valt me dan op dat de gehele tijd de meeste maar 1 drankje nuttigen en soms zelfs helemaal niks....

Dan komt natuurlijk de vraag wat doet die Spanjaard / Andalusiër in het cafe zonder te drinken ?. Ook daar is het antwoord simpel. De Andalusiër ziet het cafe als een ontmoetingsplek , daar waar je je vrienden en buren ontmoet en het laatste nieuws / roddels doet delen.

Het cafe is dus meer dan een plek om te drinken, het is een soort lokale "sociale inrichting" waar ieder hun lief en leed deelt en indien nodig elkaar helpt. daarnaast drinkt men er dan eentje. En die "rijke buitenlander" een paar meer...

De Andalusiër zal op allerlei plekken proberen te sparen, maar dat geld voor dat ene drankje in het lokale cafe met alle anderen zal hij nooit opgeven. De sociale contacten zijn heel belangrijk in het zuiden.

En alle toeristen zien dan volle cafe's en denken dat het helemaal niet zo slecht gaat in Spanje met de Crisis....

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast