Baeza in de provincie Jaen

Baeza in de provincie Jaen

Baeza in de provincie Jaen is een van de allermooiste steden van Andalucia

Beknopte historie : Dit gebied is al bewoond sinds de prehistorie.

De Romeinen waren er natuurlijk ook want hier was een knooppunt daar dit op de route lag van de mijnen van Sierra Morena. In oude geschiften spreekt men over de nederzetting Vivatia welke behoorde tot het gebied van Cartagena. Door de goede wegen verbinding van de Romeinen groeide de rijkdom en belang van deze plek. Niet alleen voedsel geproduceerd in de regio werd verhandeld maar nog meer koper, lood en zilver uit de mijnen in de regio. Na de ondergang van de Romeinse tijd komen de Visigoten welke het belang van deze streek handhaven als knooppunt en de naam veranderen naar Biatia. Deze stad valt vervolgens onder het "bisdom" van Toledo en krijgt ergens in de VII eeuw zelfs eigen geld. 

Maar ook hier geld dat de komst van de Moren pas echt zorgt voor de groei van deze plek.  Met de verbeterde agrarische technieken groeit het belang van deze streek nog meer en word er vanuit hier geëxporteerd over het gehele Islamistische rijk. Zelfs is er sprake in Moorse geschriften dat men hier saffraan kweekt. 

Tijdens de periode van Abd al-Rahman II ( 822-852 ) groeit deze stad genaamd als Bayyasa uit tot een hoofdstad binnen het Moorse rijk en bouwt men de versterkingen uit zoals bij een machtige stad ook passen. Later ontstonden echter onderlinge strubbelingen waardoor de verscheidene Moorse koningen elkaar afwisselden. Met de invasie van de Spaanse christelijke legers kwam de stad enkele malen in hun handen. Echt definitief was het gedaan na de slag bij de Navas de Tolosa , hierna liepen de Noordelijke legers zo verder en veroverden de grote steden Baeza en Udeba zonder al teveel problemen in 1227. 

Doordat vervolgens de stad aan de grens lag met het Moorse rijk van Granada bleef ze belangrijk en kreeg ze allerlei privileges waardoor ze economisch ook flink groeide.  Het hoogtepunt was de XVI eeuw toen hier zelfs een universiteit werd gesticht naast een kathedraal en vele andere gebouwen die tot op heden rijkdom uitstralen.  Hierna ging het helaas bergaf, door de vele oorlogen liep de economie terug en in de XVIII eeuw bij de onafhankelijkheidsoorlog kreeg het nog een extra economische duw naar beneden te verwerken. Dit alles duurde tot 1975 toen het in Europa erkent werd als historische stad en met de opkomst van het toerisme ging het weer bergopwaarts.

De stad is bijna een must om te zien in Andalusië. De foto's zeggen genoeg.  ( we waren er toen het slecht weer was en moeten nog een keer terug.... geen straf ) 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant