Hornos in de provincie Jaen

Hornos in de provincie Jaen

Hornos is gelegen in een bosrijk gebied met uitzicht op een groot kunstmatig meer 

 Al 3000 jaar voor de jaartelling was hier bewoning getuige de veel resten gevonden in deze regio die terug te voeren zijn naar deze tijd. Natuurlijk zoals overal waren ook hier de Romeinen present maar was de "gouden" tijd ook hier de Moorse tijd. 

Door de moeilijk bereikbare plek waar het lag werd het door de Moren "Hins Furnus" genoemd. Er lag en ligt hier een kasteel dat is gebouwd ergens tussen de XII en XIV eeuw. Het dorpje lag om de burcht gebouwd waarom heen ook muren lagen ter verdediging van dit kleine dorpje. Was ook wel nodig want ze lagen net als meerdere dorpen waaronder bijvoorbeeld segura de la Sierra lang aan de grens met het christelijk gebied en vanhier uit werden dan ook vaak aanvallen geleid naar die andere zijde van die grens.  De regio was zeer waarschijnlijk zeer rijk en belangrijk in die tijd want men had een koper en loodmijn.

Heel apart is dat men hier een vaas gevonden heeft die qua uitwerking en versiering op gelijk niveau staat al datgene wat men in het Alhambra heeft gevonden. Detail is dat deze vaas is gemaakt in Malaga stad ergens tussen 1351 - 1375. Die vaas is nu in het Spaanse nationale Archeologische museum in Madrid  als een van de pronkstukken uit de Moorse tijd te bezichtigen.

vaas hornos

  ( bron foto http://www.man.es )

Het dorp werd in 1239 veroverd en bleef vanaf toen in handen van de christelijke koningen. Het huidige kasteel werd toen ook gebouwd op en met de resten van de Moorse vesting. Dat er hier dus een vaas van zo een grote schoonheid gevonden werd die gemaakt werd in een latere tijd van het Moorse rijk is dus zeer apart. Oorlogsbuit?, handelswaar ?.  

Momenteel is dit dorp hoog gelegen met een mooi uitzicht over het nabij gelegen stuwmeer in Andalusië in de provincie Jaen

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant